Premiär för hela Humans

I april 2022 invigdes den första etappen av Universeums nya utställning med fokus på den mänskliga kroppen och själen. Nu blir Humans komplett när även den andra delen står färdig. Den 6 april är det premiär.

En helhetsbild av människan

Hur kan vi ge oss de bästa förutsättningarna för att leva ett hälsosamt liv? I Humans ges en medicinsk helhetsbild av människan till kropp och själ. Genom en spännande vandring genom kroppen utforskas hur vår kropp fungerar och vilka biologiska mekanismer som styr vårt liv – i organsystemen, från näsa till rumpa och allt däremellan ned till cellens kemi. Här läggs också ljuset på de stora hälsoutmaningarna och hur vi möter dem, med kroppens försvar eller val av livsstil.

En pojke ler och tittar rakt in i kameran inne i utställningen Humans.

En förälder med barn går runt inne i Humans och upplever kroppens organ.

Nya och uppdaterade upplevelser

Humans första etapp innehåller mentala klurigheter och fysiska utmaningar om några valda delar av kroppen: luftvägarna, immunförsvaret, skelettet och musklerna. När utställningen nu byggs ut adderas fler organ. Även den befintliga delen får en uppdatering.

– Vi kommer göra en del justeringar av montrar där det bland annat tillkommer ett digitalt spel där man får resa genom mag-tarmkanalen. I astmamontern kommer man nu kunna uppleva sin egen puls, berättar Viktoria Hurtig, projektledare för Humans.

Hoppa runt i blodomloppet

Vid öppningen 6 april kommer besökarna kunna detaljstudera hjärta, naglar och hår – bland annat.

– Jag ser mest fram emot den delen som handlar om hjärnan. Med hjälp av exempelvis 3D-printade hjärnor från både människa och djur kommer vi kunna visa upp hjärnans komplexitet. 

Utställningens två delar binds nu också samman med hjälp av blodomloppet som snirklar runt hela Humans.

– Vår röda tråd i Humans blir blodomloppsspelet, där du som besökare kan spela dig runt utställningen genom att hoppa på röda blodkroppar och svara på frågor, berättar Viktoria Hurtig. Det kommer överlag bli en väldigt interaktiv upplevelse med flera aktiviteter där man själv får testa på och upptäcka kroppen med hjälp av sin egen kropp.

Satsning på life science

Humans är en del av Universeums satsning på life science, som syftar till att bidra till hållbar hälsa – för människan och för vår planet. Herman Kreftings Stiftelse för Allergi- och Astmaforskning har gjort satsningen möjlig genom donerade medel. Tillsammans vill Universeum och stiftelsen göra kunskap och forskning inom biologi och kemi tillgänglig för barn, unga och vuxna.

Ett litet barn står och tittar rakt in i kameran framför klätterväggen inne i utställningen Humans.

KONTAKTA OSS.

Vill du veta mer om Humans eller vår satsning på life science? Hör av dig till oss!

031-335 64 00
[email protected]