En helt ny upplevelse. Årets stora nyhet.

I Wisdome Göteborg gör vi världen, naturvetenskapen och tekniken mer begriplig. Med visualiseringsteknik kan vi skapa förståelse för fenomen och skeenden som är för små, för stora, för snabba eller för långsamma för människan att överblicka.

I Sveriges största visualiseringsdom med fulldomsformat tar vi med de 150 personerna i publiken ut i rymden, ner i havets djup och bakåt i historien till tiden då dinosauriernas härskade på jorden. Här blir det omöjliga möjligt.

Wisdome Dinosaurie En berättelse om överlevnad

Storslagna äventyr i 8k.

Wisdome Göteborg kommer bjuda på storslagna äventyr. Med 8K-upplösning, kraftfull ny 3D-teknik och en duk som omsluter dig kommer du bli ett med upplevelsen när vi åker ut i rymden, bakåt i tiden och till andra platser människan annars inte kan nå. Här blir det omöjliga möjligt!

Kvinna med 3D-glasögon i visualiseringsdom.

Viktigt om Wisdome.

Domföreställningar ingår inte i entrén eller årskortet. För att se en domföreställning behöver du köpa en separat Wisdomebiljett. Alla som ser en domföreställning behöver en egen Wisdomebiljett.

Tänk på att man bör vara 4 år för att se en domföreställning. Det beror på att det förekommer starkt ljus och kraftigt ljud.

Frågor och svar

Hitta din domföreställning.

Den 27 augusti är Wisdome Göteborg abonnerad och den 29–31 augusti kl. 14 genomförs planerade underhållsarbeten. Dessa dagar är alla domföreställningar inställda.

Universeums nya visualiseringsdom som öppnar sommaren 2023.

En nationell satsning för en hållbar framtid.

Universeums visualiseringsdom är en del av Wisdome project, en nationell satsning som möjliggjorts tack vare Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Satsningen bygger på forskningen inom visualisering som bedrivs vid Visualiseringscenter C i Norrköping och Linköpings universitet under ledning av professor Anders Ynnerman.

Läs mer

Rymdstationen ISS kommer närmre in i bild när filmen Stort visas inne i Wisdome.

mäktigare än du anar.

Wisdome Göteborg erbjuder en hela 443 kvadratmeter stor duk, välvd så att den omsluter dig på både sidorna och ovanför. Extremt kraftfulla projektorer för upplösning i 8K. Ett ljudsystem i världsklass. Ny 3D-teknik med unik fullspektrum färgteknologi. Och så det kanske viktigaste av allt: Visualiseringsdomen blir en gemensam farkost in i riktig forskningsdata och viktiga framtidsfrågor.

Tekniken i WISDOME GÖTEBORG.

Projiceringsyta: 443 m2 tiltad halvsfär av tunna specialformade aluminiumplåtar monterade på ett skelett av stålbalkar på 18 meter i diameter. Totalt 249 plåtar, där toleransen mellan plåtarna är 0,1 mm för att inga skarvar ska synas. Ytan är perforerad med 51 428 480 små hål för att släppa igenom luft och ljud. Konstruktionen väger 4,5 ton och hänger i taket i 16 kedjor som fördelar vikten mellan infästningspunkterna.

Projektorer: Sex projektorer, modell XDL-4K30 från Barco, som hanterar sex olika primära färger av laser. Suverän 3D-prestanda baserad på färgseparation med hjälp av dubbla våglängder och effektiv användning av ljus.

Upplösning: Ljusstyrka upp till 30 000 ANSI lumens, upplösning 4 096 x 2 160 per projektor och uppdateringsfrekvens 120Hz. Sammanlagd upplösning 8K.

3D-glasögon: Dolby 3D-glasögon med unik fullspektrum färgteknologi för oerhört klara och färgrika bilder.

Ljud: Ljudsystem från Meyer Sound. Sex X40-högtalare, fyra X-42-högtalare (för annan spridningsvinkel) och tre bashögtalare X-800C.