Planera skolbesöket

Ett skolbesök på Universeum kan gå till på många sätt. Här finner du information som hjälper dig att förbereda och genomföra det på bästa sätt.

 

Med anledning av coronaviruset har vi anpassat vårt utbildningsutbud och möjligheter till skolbesök. Vi följer myndigheternas information och restriktioner kontinuerligt och uppdaterar denna sida vid behov.

Senast uppdaterad: 16 november kl. 20.41.

 

På grund av coronapandemin håller Universeum tillfälligt stängt och alla skolbesök är tillfälligt pausade. Vi uppdaterar denna sida och informerar i våra övriga kanaler så fort läget förändras.

 

Skolbesök

Tillgängliga tider visas i vår onlinebokning. Observera att alla skolbesök måste förbokas! För trygga och säkra besök tar vi emot ett begränsat antal klasser. Vi tipsar därför om att boka i god tid.

 

Entré till utställning

Det är tills vidare inte tillåtet att gå runt i huset på egen hand. Istället inför vi möjligheten att boka besök i en enskild utställning: Akvariehallen, Hälsa, Regnskogen och Rymdresan. Under besöket har man fri tillgång till bokad utställning och en Universeumpedagog som kan hjälpa till och svara på frågor.

 

Elevprogram

Vi erbjuder pedagogledda och självledda program inom biologi, fysik, idrott och hälsa, matematik och teknik. Innehållet i de program som leds av en Universeumpedagog anpassas efter gruppens behov och förutsättningar.

Självledda program leder du som lärare. Till din hjälp har du ett självinstruerande material framtaget av våra pedagoger. Det får du låna av oss helt utan kostnad.

 

Material

Lärarhandledningar

Lärarhandledningar finns till våra självledda program. De är fulla av fakta, tips på övningar, länklistor och mycket mer och kan även användas av dig som bokat skolentré eller skolresa.

Lärarhandledning Apans klätteräventyr (pdf)
Lärarhandledning Big Bang! (pdf)
Lärarhandledning Coacha kroppen (pdf)
Lärarhandledning Djurens matteäventyr (pdf)
Lärarhandledning Djur och växter i Sverige (pdf)
Lärarhandledning Djur och växter i Amazonas (pdf)
Lärarhandledning Djur i havet (pdf)
Lärarhandledning Nära naturen (pdf)
Lärarhandledning Mitt i rymden (pdf)
Lärarhandledning Mitt i regnskogen (pdf)
Lärarhandledning Mitt i naturen (pdf)
Lärarhandledning Rymdliv (pdf)
Lärarhandledning Upp och hoppa (pdf)
Lärarhandledning Under ytan (pdf)

 

Från sidan Allt i huset når du alla våra utställningar och labb. Dessa sidor är packade med fakta att använda innan, under och efter ert besök.

 

Praktisk information

Entré

Gå in genom huvudentrén. Är den inte öppen så används dörren till höger om entrésnurran. Ring på porttelefonen för att bli insläppta.

 

Biljetter

Spara biljetterna för in- och utgång genom spärrarna.

 

Gästservice

Biljettkassa och reception finns på plan 1.

 

Förvaring

På plan 0 och 2 finns förvaringsskåp för kläder och väskor som barngrupper och skolklasser får låna gratis i mån av plats. Dessa är ej låsbara och det är inte tillåtet att ta med sig ett eget lås för att låsa skåpen. Detta av säkerhetsskäl. 

På plan 0 finns även en obevakad garderob för kläder och låsbara skåp för värdesaker.

 

Tillgänglighet

Information om tillgänglighet finns på sidan Tillgänglighetsinformation.

 

Barnvagn

Regnskogen är barnvagnar inte tillåtna. Läs mer under Med barnvagn.

 

Toaletter

Toaletter finns på alla våningsplan, utom på plan 1,5. RWC-toalett finns på plan 0, 1, 2, 3 och 4.

 

Skötrum

Toaletter med skötbord finns på plan 0, 1, 2, 3 och 4.

 

Hissar

Diagonalen går från plan 1 direkt till plan 7. Gröna hissarna går mellan plan 0 och 4. Butikshissen utanför spärrarna går mellan plan 0 och 1,5. Snabbast är trapporna!

 

Picknickplats

På plan 0 och 2 finns bord där ni kan sitta. Plan 0 är till för förskolegrupper och Universeums övriga yngre gäster.

 

Det kan vara bra att veta att temperaturen skiftar på Universeum. I Regnskogen är det upp emot 26 grader varmt.

 

Kontakta oss

Vår skolbokning hjälper dig gärna inför ditt besök. Maila oss på skolinfo@universeum.se eller ring 031–335 64 20. Skolbokningen har telefontid onsdag 12–15, torsdag 9–11 och fredag 9–11.