Wisdome Dinosaurie En berättelse om överlevnad

Publik premiär för Wisdome Göteborg med fullbokade föreställningar

Den 5 juli 2023 hade Wisdome Göteborg publik premiär. I Sveriges största visualiseringsdom med fulldomsformat tar nu Universeum med de 150 personer i publiken ut i rymden, ner i havets djup och bakåt i historien till tiden då dinosauriernas härskade på jorden. Här blir det omöjliga möjligt.

En mäktig upplevelse

Redan när du kliver in i visualiseringsdomen är det tydligt att du ska få vara med om något utöver det vanliga. Projektionsytan på hela 443 kvadratmeter omsluter dig 360 grader runt om och 165 grader kant till kant. Domen är tiltad 27 grader framåt så du tittar nästintill rakt in i sfären. De sex projektorerna hanterar sex olika primära färger av laser och genererar tillsammans en bild med sammanlagd upplösning i 8K – en skarpare bild än det mänskliga ögat kan uppfatta. 3D-glasögonen är av den senaste tekniken, med unik fullspektrum färgteknologi som ger oerhört klara och färgrika bilder. Ljudsystemet består av tio högtalare och tre bashögtalare för ett ljud i världsklass.

Föreställningar i fulldomformat.

Wisdome Göteborg bjuder nu på stora äventyr. Fulldomformatet ger en omslutande upplevelse i både bild och ljud. I visualiseringsdomen tas publiken med till platser människan annars inte hade kunnat nå. Visualiseringsdomen blir samtidigt en gemensam farkost in i riktig forskningsdata och viktiga framtidsfrågor.

Inom den nationella satsningen Wisdome project, finansierad av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, tas totalt fem produktioner fram. Dessa föreställningar kommer utifrån olika perspektiv och data förklara hur världen fungerar. Allt innehåll bygger på vetenskap och människans tekniska framsteg – på framstående forskning som fått avgörande betydelse för hur vi ser på världen. Under sommaren och hösten visas STORT 3D i Wisdome Göteborg – en mäktig och fascinerande upplevelse, där vi reser från jorden till slutet av vårt kända universum. Det ger perspektiv både på rymden och den planet som är vårt hem.

Premiärföreställning av STORT 3D var fullbokad redan för några dagar sedan. Universeum kommer också att visa två animerade föreställningar; Legenden om det förtrollade korallrevet och Dinosaurier – en berättelse om överlevnad. Dessa föreställningar vänder sig även till den yngre publiken.

Universeums dom sedd från Lisebergs Helix.

Arkitektur och byggnad

Universeum ritades av Wingårdhs 1998, började byggas 1999 och stod färdigt till öppningen 2001. Det är den byggnad som Gert Wingårdh själv oftast nämner som sin favorit. När Universeum startade arbetet med att utveckla och bygga ut byggnaden, var det återigen Wingårdhs som fick uppdraget. 2004 fick Universeum Träpriset, och nu är även utbyggnaden med visualiseringsdomen byggd i trä i så hög utsträckning som möjligt.

Universeum är byggt som ett kollage och idag öppnar den sista delen, sfären som rymmer Wisdome Göteborg. Sfären är konstruerad med raka element, en geodetisk sfär. Varje triangel har en bas och sidor om cirka 8 meter. Sfärens totala diameter är 26,5 meter. Den totala höjdskillnaden från gatunivå till sfärens topp är 57 meter.

wisdome half

En svävande sfär

Projiceringsytan i visualiseringsdomen är en 443 m2 stor tiltad halvsfär av 249 tunna specialformade aluminiumplåtar monterade på ett skelett av stålbalkar på 18 meter i diameter. Toleransen mellan plåtarna är 0,1 mm för att inga skarvar ska synas. Ytan är perforerad med 51 428 480 små hål för att släppa igenom luft och ljud. Konstruktionen väger 4,5 ton och hänger i taket i 16 kedjor som fördelar vikten mellan infästningspunkterna.