Utvecklingsprogram
Universeum utvecklas för att möta omvärldens behov och göra mer nytta för fler. Nu bygger vi nästa generation vetenskapscenter.
Universeum utvecklas för att möta omvärldens behov och göra mer nytta för fler. Nu bygger vi nästa generation vetenskapscenter.
Ett större hus med utvecklat och nytt innehåll ger oss förutsättningar att möta omvärldens behov. Med folkbildning och utbildning kan vi bidra till ökad innovationskraft, stärkt kompetensförsörjning och en hållbar samhällsutveckling.
Universeums utvecklingsprogram tar avstamp i en storsatsning på digitalisering och AI, stärkt fokus på hållbar utveckling och utvecklat innehåll inom naturvetenskap, teknik och matematik. Tillsammans med betydande satsningar inom olika kunskapsområden kommer Universeum bli en än mer kraftfull arena för folkbildning och utbildning inom naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling.
Storsatsningen på digitalisering omfattar en ny visualiseringsdom, ett världsunikt publikt visualiseringslabb och en professur inom didaktik. Genom ett fördjupat forskningssamarbete med Göteborgs universitet ska forskning bedrivas på Universeum. I fokus står förutsättningar för lärande inom naturvetenskap, teknik och matematik, där den senaste digitala tekniken möjliggör nya insikter med betydelse för kommande generationers kunskapsutveckling.
Redan 1999, i samband med Universeums uppförande, tilldelades vi statliga medel för att arbeta med folkbildning och utbildning inom hållbar utveckling. Det som då var ett relativt outforskat område står nu högst upp på allas agendor. Efter 19 år vet vi hur man omsätter och utvecklar kunskap. Som en del av Universeums utvecklingsprogram ökar vi nu fokuset på hållbar utveckling och säkerställer att allt vårt innehåll utgår från Agenda 2030.
Vi ska utveckla våra lärmiljöer och stärka våra program för barn, vuxna, företag, elever, lärare och lärarstudenter genom nytt innehåll inom naturvetenskap, teknik och matematik. Allt från atomer och algoritmer till matematiken bakom tekniken ska kunna utforskas hos oss. Universeums lärmiljöer och program ska fungera kompensatoriskt och utveckla allas kompetenser, förmågor och färdigheter.
Universeums satsningar genomförs i nära samarbete med akademi, näringsliv och samhälle. Utveckling av innehåll, från lärmiljöer till program, möjliggörs av donationer och samarbeten. Tillsammans gör vi skillnad.
Visualiseringsdom. På Universeums tak bygger vi en sfärisk dom med visualiseringsteknik i absolut världsklass. Domen blir gemensam farkost för 150 besökare på en resa in i riktig forskningsdata. Här kommer vi göra expeditioner ut i universum, in i mikrokosmos och bakåt i historien för att förstå hur världen fungerar. Teknik och produktioner möjliggörs genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse till fem svenska science centers i nationella projektet Wisdome.
Visualiseringslabb. I ett världsunikt publikt visualiseringslabb kommer människor få tillgång till vetenskaplig data med hjälp av den allra senaste visualiseringstekniken. I labbet skapar man sina egna expeditioner i datan, som en forskande upptäcktsresande på jakt efter frågor och svar om till exempel rymden, klimatet och stadsutveckling. Visualiseringslabbet utvecklas i nära samverkan med Visualiseringscenter C med stöd av Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.
Ocean Science Lab. FN har beslutat att lägga fokus på hav och hållbarhet 2021–2030. Detta årtionde för havsforskning ska höja hälsotillståndet i världshaven och stärka förutsättningarna för en hållbar utveckling av hav och kuster. Universeum är en av aktörerna i den svenska havsdekaden med vårt Ocean Science Lab: en unik lärmiljö och forum för engagemang, ökad kunskap och stärkt innovationskraft för hållbara hav.
Tillämpad forskning. En ny professur på Göteborgs universitet knyter samman pedagogisk forskning med lärmiljöer och program på Universeum. Professor Lena Pareto ska främja lärande inom teknik, naturvetenskap och matematik på Universeum och samtidigt forska om datavisualisering och lärande. Satsningen har gjorts möjlig av FRF-stiftelsen, Herman Kreftings Stiftelse för Astma och Allergiforskning, IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse, Kungliga och Hvitfeldtska stiftelsen samt Stiftelsen Mary von Sydows donationsfond.
Miniverseum. I en helt ny upplevelse för barn 0–6 år och deras vuxna ska vi lyfta hållbar utveckling och biologisk mångfald på ett lustfyllt sätt och kickstarta det livslånga lärandet i naturvetenskap, teknik och matematik. Interaktivitet och program kommer att utformas som “tillsammansaktiviteter”, så att barn och vuxna får uppleva, lära och ha roligt ihop. Det är Hasselbladstiftelsen som med en generös donation har gjort satsningen på våra yngsta besökare möjlig.
Life Science. I en ny lärmiljö med utgångspunkt i astma och allergi utvecklad i samarbete med Krefting Research Centre ska forskningsresultat visualiseras och komplexa samband presenteras. Genom kopplingar till naturvetenskap och teknik i stort ska också intresset för högre studier och forskning ges bränsle. Initiativet möjliggörs av en donation från VBG Groups huvudägare Herman Kreftings Stiftelse för Allergi- och Astmaforskning.
För vi kan göra mer. Och vi måste göra mer för möta samhällets behov. Utbildningssystemet, företagen, staden och regionen – alla behöver mer av oss. Mer yta och mer innehåll. Hur fungerar AI, varför får inte pH-värdet ändras i haven, exakt hur oroande är det att antalet insekter minskar, varför är gravitationsvågor viktiga för vetenskapen och är verkligen jorden vårt enda alternativ att leva på?
På Universeum ska sådana frågor ställas och svaren utforskas. Det är viktigt om vi ska förstå vår tid, greppa den nya tekniken och inse hur skön men samtidigt skör vår planet är. Men den snabba utvecklingen och nya upptäckter ställer krav på ökade kunskaper. Det behövs god utbildning och tillgänglig folkbildning.
Universeum behöver bygga ut och fylla på. Växa för att växla upp.
Universeum tar idag emot runt 600 000 besökare årligen, ca 75 000 av dem lärare och elever som använder Universeum lärresurs. Med nya ytor och nytt innehåll kan vi möta fler och siktar mot 700 000 besökare varje år.
Det kommer göra skillnad på riktigt.
Universeum utvecklar och utvecklas också här och nu. Läs gärna om våra skolutvecklingsprojekt Ungas kraft och Framtidsambassadörer som vi driver tillsammans med Göteborgsregionen respektive Göteborgs grundskoleförvaltning. Om skolprojekten DigIt och Framtida transporter där vi samarbetar med företag, akademi och det offentliga. Och om Vinnova-projektet LoV-IoT och EU-projekteten InnoForESt och SCOREwater.
Utbyggnaden rymmer alla geometriska former. Domen blir sfärisk med trekantiga facetter (6 meter långa och 8 meter höga!). Det vertikala tornet skjuter mot himlen medan den horisontella bron svävar i luften.
Universeum började byggas 1999. Det är en klimatsmart byggnad i stora stycken utförd i trä, byggd mot berget vid Korsvägen med synliga klippor innanför dess väggar och en imponerande utsikt över Göteborg. Det stora taket över regnskogen är optimalt orienterat mot solen för att skörda solenergi året runt. Dessutom utnyttjar byggnaden naturkrafterna för sin ventilation genom självdrag. Stora delar av den går att demontera och återanvända.
När Universeum öppnade 2001 var det den största publika byggnaden med bärande träkonstruktion. Nu bygger vi vidare på det. Trä, som alltmer framstår som det mest hållbara byggnadsmaterialet, kommer samsas med återvunna glaspartier från det egna eller andra hus. Och precis som 1999 heter arkitekten Gert Wingårdh.
Utbyggnaden blir synlig från flera huvudsiktvinklar. Den utmanar samtidigt som den ger tillbaka till staden. Med tornet och bron mot söder och den stora sfären svävandes högst upp, tillsammans med den banbrytande teknik utbyggnaden ska rymma, så sätter Universeum ett nytt landmärke – inte bara i Göteborg utan också i Sverige.
Samma år som Universeum stod klart röstades huset fram till Sveriges mest älskade samtida byggnad. Det belönades också med Träpriset 2004.
Vill du veta mer om vårt utvecklingsprogram eller bidra till Universeums verksamhet och framtid? Hör av dig till oss!
Carina Halvord, VD
031–335 64 42
carina.halvord@universeum.se
Charlotte Mansfield, pressansvarig
031–335 64 95
charlotte.mansfield@universeum.se