Wisdome Göteborg i solnedgång.

Universeum har nyöppnat

Den 14 juni 2023 nyöppnade Universeum, Sveriges nationella vetenskapscenter och en av Sveriges tio mest besökta upplevelser. Nyöppningen innebär att flera nya upplevelser och ytor blir tillgängliga för besökarna. Samtidigt breddas målgruppen, genom utveckling av innehåll riktat till unga vuxna och vuxna.

En ambitiös Utvecklingresa.

Under åren 2017 till 2023 har Universeum genomfört en intensiv och målmedveten utvecklingsresa. Stiftelser och företag har gjort stora investeringar i verksamheten för att möjliggöra ett nytt Universeum – ett nästa generation vetenskapscenter med förmåga att bidra till en hållbar samhällsutveckling.

Flera upplevelser har haft premiär under utvecklingsåren, som Miniverseum, Vislab, Humans och Mathrix. De nya upplevelserna omfattar kunskapsområden som biologisk mångfald, datavisualisering, life science, matematik och hållbar utveckling. Sammantaget gör satsningarna Universeum till en än mer kraftfull arena för lärande och upplevelser inom STEM-ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik – för en hållbar samhällsutveckling.

Ett större hus för fler och nöjdare gäster.

När dörrarna öppnades kunde besökarna äntligen uppleva de nybyggda delarna, i en byggnad som gått från 10 000 till 14 000 kvadratmeter publika ytor. Utöver nya upplevelser har utvecklingsprogrammet gett:

 

 

 

Ny restaurang och kafé med nytt matkoncept: hållbart och njutbart.

Allt som läggs på tallriken är valt med omsorg, för att gäster och världen ska må bra – i dag och i framtiden. Det är Chalmers Konferens & Restauranger som sedan 2021 driver Universeums restaurang och kafé.

Ett helt nytt våningsplan högst upp i huset.

I bron som svävar mellan hisstornet och visualiseringsdomen kan man bland annat skapa egna konstverk med artificiell intelligens. Här finns också plats och möjligheter för större arrangemang, med direkt anslutning till Wisdome.

Nygamla upplevelsen Vildmarken.

Tidigare Vattnets väg har utvecklats och uppdaterats för att visa livet i den tempererade zonen och lyfta vad som händer när människan har satt sitt avtryck på snart hela vår planet.

En ny scen med en helt ny egenproducerad show: Dinosauriedeckarna.

Under showen får publiken hjälpa Universeums paleontolog att ta reda på vilken dinosaurie ett upphittat fossil tillhör genom en resa hundratals miljoner år tillbaka i tiden.

Förbättrad logistik.

Gästupplevelsen har förbättrats genom nya hissar, ny utgång, ombyggd butik och andra nya serviceytor.

Inne i köket på Universeums restaurang förbereds det frukost, lunch och middag. Här är det hållbart och njutbart på menyn.

En guide visar upp saker och instruerar för publik.

En förälder med barn sitter och pusslar med olika former inne i utställningen Mathrix.

En samhällsresurs för hållbar utveckling.

Idag arbetar Universeum med livslångt lärande inom STEM, forskning inom pedagogik och bevarande av hotade arter och livsmiljöer. Målgrupp är barn, unga och vuxna. Vetenskapscentret har ett tätt samarbete med akademi, offentlighet och näringsliv. Verksamheten stöds av flera av landets största stiftelser liksom av grundarna Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborgsregionen och Västsvenska handelskammaren. Med över en halv miljon besökare årligen är Universeum en kraft att räkna med när Sverige ställer om för en hållbar framtid.