Ocean Science Lab
Det finns bara ett hav. Bara en jord. Med Ocean Science Lab ska Universeum skapa engagemang för hållbara hav genom ökade kunskaper och stärkt innovationskraft.
Det finns bara ett hav. Bara en jord. Med Ocean Science Lab ska Universeum skapa engagemang för hållbara hav genom ökade kunskaper och stärkt innovationskraft.
Universeum är ett av de 30 första initiativen i världen som blivit ackrediterat av FN för att bidra till årtiondet för havsforskning och hållbar utveckling. Universeums satsning på hållbara hav omfattar flera projekt, från program och lärmiljöer till forskningssamarbeten.
Först ut är ”One Connected Ocean”, ett kommunikationsprojekt signerat Universeum och Stockholm Resilience Centre (SRC). Med stöd av Formas ska Universeum och SRC skapa nytänkande vetenskapskommunikation som använder datavisualisering, aktiviteter och Universeums lärmiljöer för att öka kunskapen om marina miljöer och visa hur hav, människors välbefinnande och miljöfrågor hänger ihop.
Målet är att bidra till FN-dekaden, med särskilt fokus på utmaning nummer 10; “Change humanity’s relationship with the ocean”. One Connected Ocean kopplar också till FN:s globala mål nummer 2, 10, 13 och 14.
Satsningen planeras sedan fortsätta med uppdaterade akvatiska miljöer, ett nytt marint fältlabb och forskning på Universeum.
Havet och dess resurser tillhör alla. Därför är det också upp till oss alla att säkerställa ett friskt hav för kommande generationer, oavsett var vi bor. För hur vi lever våra liv påverkar havet, lokalt som globalt. Och naturen bryr sig inte om kartor eller nationsgränser.
Det finns bara ett hav på vår enda jord och det är vårt ansvar att nyttja det hållbart.
Ocean Science Lab sätter marint liv och hållbar utveckling i fokus – ett unikt initiativ för hållbara hav som genom dess tvärsektoriella och breda angreppssätt kommer åskådliggöra människans beroende av havet. Med satsningen ska vi skapa engagemang, öka kunskaperna och stärka innovationskraften.
Ocean Science Lab kommer lyfta kunskap om till exempel stigande världshav, nedskräpning, pandemier och naturkatastrofer och tillämpa den i demonstrationer och laborationer. Naturvetenskap och teknik kommer vävas samman, exempelvis genom datavisualisering. Vi kommer belysa komplexa samband ska och lyfta relevanta forskningsresultat – även när de visar på problematiska utmaningar.
Men framför handlar om Ocean Science Lab om möjligheter. Havet innehåller lösningar som kan hjälpa oss bekämpa och minska påverkan av klimatförändringarna! Genom handfasta tips och tydliga kopplingar till det egna jaget och livet, ska vi skapa både hopp och agens. Med forskning, innovationer och ändrade beteenden kan vi alla bidra till en hållbar framtid.
Ocean Science Lab består av flera projekt. Tillsammans utgör dessa en tvärvetenskaplig satsning som ökar kunskapen om marina miljöer och visar hur hav, biodiversitet och klimat hänger ihop.
I Universeums många lärmiljöer och program ska vi lyfta havets utmaningar och möjligheter på olika sätt. Vi kommer åskådliggöra hur världen hänger ihop – människa, natur, samhälle, innovationer och miljö. För vi kan inte lösa en del utan att förstå helheten. Och vi kan inte lösa helheten om vi inte förstår delarna.
Allt liv börjar i isen – planetens pump. Här kommer man höra isen knaka, uppleva norrsken, lära sig om plankton, krill och späckhuggare i ett digitalt akvarium och utforska polarströmmar, kontinentalplattor och issmältning med hjälp av datavisualisering. Från det frostiga utkikstornet kommer man kunna blicka söderut mot varmare breddgrader.
Från fjällets näringsfattiga sjöar följer vi vattnets väg genom den tempererade zonen. På vägen mot västkustens klippor kommer man få lära sig om klimatförändringar med stigande vattennivåer, ekosystemtjänster i skogar och sjöar, fiskars vandring med hjälp av AR, ålgräsängar, försurning, vattenkraft och nedskräpning.
Det marina fältlabbet kommer ta plats på Västkustbryggan, bland röda sjöbodar, ljugarbänk, fiskenät och ljudet från måsar och vågskvalp. Här ska det bedrivas forskning, och besökarna ska få vara med och göra systematiska undersökningar.
Här kommer man få mäta pH-värdet i havet, titta på plankton i mikroskop, känna på ålgräs och laga framtidens mat med råvaror från havet.
Västerhavsakvariet bjuder på en sexton meter lång och fyra meter hög panoramavy av livet under ytan. Här ser man fiskar som lever i havet runt den svenska västkusten. Efter över 20 år i kunskapens tjänst ska det stora akvariet, som rymmer 900 000 liter vatten, renoveras och uppdateras
Universeums största akvarium kallas Oceanen. Det håller 1,4 miljoner liter tropiskt saltvatten och är hem för hajar, rockor och fiskar. I tunneln som löper genom akvariet kan man se djurlivet underifrån och få en känsla av hur det skulle vara att befinna sig mitt ibland dem. Nu ska Oceanen, och andra mindre tropiska akvarier, renoveras och uppdateras för att skapa än fler och mer magiska upplevelser.
Universeums och SRC:s gemensamma kommunikationsprojekt startar september 2022. Det innehåller två stora kommunikationsinsatser.
Digital lärarfortbildning, två elevprogram på Universeum och digital avslutning för alla medverkande klasser.
Berättelser om hur havet och människor på olika platser förenas, längs vattnets väg i Universeums akvatiska miljöer och i det nya marina fältlabbet
Ocean Science Lab kommer ge barn och vuxna förståelse för havets utmaningar – och lösningar. För även om jorden kan delas in i olika zoner, så finns det bara ett gemensamt hav. Därför måste vi ha ett globalt perspektiv på allt från fiskepolitik och transportleder till ekosystemets känslighet för klimatförändringar och nedskräpning.
FN har utnämnt åren 2021–2030 till årtiondet för havsforskning och hållbar utveckling. Målet är att höja hälsotillståndet i världshaven och stärka förutsättningarna för en hållbar utveckling av hav och kuster. Universeums satsning kommer att knyta an till de fyra utpekade prioriterade områdena i FN-dekaden; innovation, datamodellering, havsmedvetenhet och ekosystembaserad havsförvaltning.
Ocean Science Lab är samtidigt en konkret aktivitet i den svenska havsdekaden. Forskningsrådet Formas leder arbetet med att ta fram en svensk genomförandeplan. Regeringsuppdrag har getts till Formas, Havs- och vattenmyndigheten, SMHI och Sida som nu planerar svenska prioriteringar och aktiviteter. I detta arbete blir Universeum en arena för Sverige att kraftsamla kring hållbara hav.
H.K.H. Kronprinsessan Victoria i samband med lanseringen av den svenska havsdekaden den 8 juni 2020.
Havet.nu samlar och belyser pågående marina forskningsprojekt. Svenska forskare deltar i nordiska forskningsprogram om Östersjön och Västerhavet/Nordsjön, i forskningsstrukturer och program som finansieras av EU och i internationella forskningsstrukturer och program. På havet.nu presenteras några av dem.
Hav utgör 70 procent av jordens yta och är en betydande resurs. Det förser oss människor med en mängd ekosystemtjänster, som syre, mat, energi, koldioxidsänka och transportleder. Ändå är vår kunskap om havet begränsad.
Samtidigt sätter vi havet under enorm press. Utfiskning, övergödning, nedskräpning och klimatförändringar äventyrar det marina ekosystemet.
Men börjar vi nyttja havet på ett hållbart sätt kan det förse även kommande generationer med mat, energi och vatten. Havet innehåller lösningar som kan hjälpa oss bekämpa och minska påverkan av klimatförändringarna.
Mål 14 i Agenda 2030 handlar om att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt för en hållbar utveckling. Vill du bidra till förändring direkt? Här är fyra enkla men effektiva tips från Globala målen:
Fråga personalen i mataffären eller restaurangen där du handlar om fisken och skaldjuren som de säljer är fångade och producerade på ett hållbart sätt.
Köp inte smycken eller andra produkter som tillverkas av korall, sköldpaddsskal eller annat marint liv.
Plast i haven är ett jätteproblem som hotar liv både i och i närheten av haven. Minska din plastanvändning genom att istället köpa återanvändbara produkter såsom påsar, sugrör och tops.
En stor del av det avfall vi producerar på land hamnar till slut i havet. Agera medvetet och sträva mot att minska på ditt avfall, återvinn och återanvänd!
Ocean Science Lab är en del av det samlade arbetet inom FN:s årtionde för havsforskning och hållbar utveckling och utvecklas av Universeum i partnerskap med centrala aktörer.
Vill du veta mer om Ocean Science Lab eller gå med i vår satsning för hållbara hav? Hör av dig till oss!
Carina Halvord, VD
031–335 64 42
carina.halvord@universeum.se
Charlotte Mansfield, pressansvarig
031–335 64 95
charlotte.mansfield@universeum.se