Mathrix
Det gyllene snittet i en bild. Tusentals toner i samklang. I Mathrix finns matematiken överallt.
Det gyllene snittet i en bild. Tusentals toner i samklang. I Mathrix finns matematiken överallt.
Köttätande växter som kan räkna och smarta maskiner – under mars utforskar vi matematiken under fyra laddade matteveckor.
Vad har fyra pizzor och Columbus resa över Atlanten med varandra att göra? De är exempel på matematiska irrvägar och genvägar. För många står ordet matematik för något som är krångligt och obegripligt. Men egentligen handlar matematik om det motsatta – att göra tråkiga och krångliga saker enkla. Följ med på en resa där vi navigerar oss genom matematikens värld.
Matematiken är kanske människornas bästa uppfinning, men är människor den enda organismen som använder matematik? I naturen förekommer många fascinerande anpassningar och matematiska förmågor som ibland är helt avgörande för djur och växters överlevnad. Häng med på ett roligt quiz om köttätande växter som kan räkna och matematiska dansande bin.
Vad innebär det egentligen att vara intelligent? Och hur smart kan en maskin vara? Lyft på locket till artificiell intelligens och testa själv hur det kan fungera. Kan maskinen lista ut vad du ritar?
Vad är en kod? Hur fungerar hemliga meddelanden? Lär dig mer om kodernas spännande värld och pärla ditt namn i hemlig morsekod. Självklart får du ta med ditt armband hem!
Platonska kroppar, fraktaler, kuber och trianglar. Ge er ut på jakt efter den hemliga koden genom att lösa matematiska problem i huset. Lyckas du lösa hela kodjakten väntar en överraskning.
Skapa din helt egen musik, bygg upp Göteborgs skyline eller hitta din själsfrände. I Mathrix får du upptäcka matematikens användbarhet i ditt eget liv och vardag.
Mathrix består av stationer där du kan spela, skapa eller experimentera fram matematik. På egen hand eller tillsammans med andra.
Här får du en bredare syn på matematiken – allt räknas!
Hur gör en AI sina beräkningar? Få en bättre förståelse för tekniken bakom artificiell intelligens och se om AIn kan bedöma vilket humör du är på eller till och med känna igen ditt ansikte.
En bild skapad efter gyllene snittets proportioner anses som mer harmonisk och tilltalande. Det används därför flitigt inom till exempel fotokonst. Utmana din kreativa förmåga och se om du kan ta den perfekta bilden!
Utmana dig själv eller en vän i ett rafflande spel i jakt på de perfekta sifferkombinationerna. Vem är snabbast på multiplikationstabellen, kan hitta alla primtal eller räkna på Fibonaccis talföljd?
Utforska mängdlära för att hitta din potentiella själsfrände. Här får du swipea i statistik för att se hur många i Sverige som skulle kunna vara din perfect match.