Vårt uppdrag

Djur och natur, ny teknik och spännande experiment samsas under ett och samma tak i norra Europas mest besökta science center. Målet är att öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik hos barn och ungdomar. Men hur började allt egentligen?

 

Barn och unga i Sverige intresserar sig inte tillräckligt för naturvetenskapliga och tekniska ämnen. Om trenden inte vänder innebär det i förlängningen att den sortens kompetens saknas på arbetsmarknaden. Hur löser man en sådan sak?

Representanter från Chalmers, Göteborgsregionens kommunalförbund, Göteborgs universitet och Västsvenska Handelskammaren tog sig an uppgiften och återkom snart med ett spännande förslag: Varför inte bygga ett science center mitt i centrala Göteborg och låta barn och ungdomar leka fram kunskapen? Sagt och gjort. Den 31 augusti 1999 togs det första spadtaget till det som skulle komma att bli Universeum.

Två år senare stod det där. Ett 10 000 kvadratmeter stort science center, där djur och natur blandas med ny teknik och spännande experiment. Och uppdraget, att locka unga att upptäcka naturvetenskap, teknik och matematik, verkar lyckas. Sedan premiären har över sju och en halv miljoner människor besökt Universeum.

 

 


Universeums grundare:

grundare