Skolutvecklingsprogram
Våra skolutvecklingsprogram bygger på långa lärprocesser. De stärker lärares arbetssätt och ökar elevernas kunskaper och engagemang i naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling.
Våra skolutvecklingsprogram bygger på långa lärprocesser. De stärker lärares arbetssätt och ökar elevernas kunskaper och engagemang i naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling.
Information om utvecklingsprogrammet och kompetensutveckling inom aktuellt ämnesområde. Teori varvas med övningar som kan användas i den egna undervisningen. Lärarhandledning med stöd och övningar tillhandahålls efter fortbildningen.
Upplevelser som ger ökad kunskap om det globala mål programmet utgår från. Elevprogrammet ger också inspiration, framför allt genom att erbjuda andra lärmijöer. Genomförs på Universeum, digitalt eller på skolan.
Fördjupning i det globala målet och den utmaning som temat fokuserar på. Läraren använder övningar från lärarfortbildningen och lärarhandledningen.
Ytterligare kunskap och inspiration, på Universeum, digitalt eller på skolan. Eleverna kan till exempel utforska Universeums akvarier för ökad insikt om hur haven mår eller programmera Photonrobotar för att förstå självkörande bilar.
Avslutande dag där eleverna blir ambassadörer och delar kunskap och idéer med andra medverkande klasser. Spännande möten och presentationer.
Uppföljning med lärarna. Arbetet utvärderas utifrån uppsatta mål för utvecklingsprogrammet och det specifika temat.
Vi erbjuder flera olika teman inom ramen för Globala målen i skolan. Gemensamt är att alla utforskar utmaningar kopplade till hållbar utveckling. Universeums olika lärmiljöer och verktyg nyttjas för att fördjupa kunskaperna, från djur och natur till datavisualisering och AI.
Årskurs 1–3
Hållbara ekosystem utgår från biologiämnet. Konceptet syftar till att stärka elevernas kunskap om vikten av den biologiska mångfalden genom ökad förståelse för ekosystem, näringskedjor och näringsvävar.
Årskurs 1–3
Hållbar konsumtion utgår från teknikämnet och de naturorienterande ämnena. Konceptet belyser ett hållbart sätt att leva. Eleverna utforskar och skapar medvetenhet kring människans behov i ett hållbart samhälle.
Årskurs 4–6
Hållbara hav utgår från biologiämnet. Konceptet syftar till att stärka elevers kunskap om näringskedjor, ekosystemtjänster och fotosyntes för att skapa en ökad förståelse för vilka utmaningar vårt hav står inför.
Årskurs 4–6
Konceptet utgår från teknikämnet samt de naturorienterande ämnena. Det hållbara samhället sätter framtidens samhälle i fokus och uppmuntrar elevernas initiativförmåga. De utforskar några av de utmaningar och möjligheter som framtidens växande samhälle står inför.
Årskurs 7–9
Hållbar hälsa utgår från ett tvärvetenskapligt perspektiv och sätter den globala hälsan i fokus. Eleverna utforskar likheter och skillnader vad gäller ungdomars hälsa ur ett globalt perspektiv.
Årskurs 7–9
Konceptet utgår från fysikämnet och sätter jorden i fokus – den enda planet vi vet att vi kan leva på. Med hjälp av visualiseringsteknik får eleverna utforska vetenskaplig data och skapa digitala berättelser om vår planet.
Stärker lärares arbetssätt och barns eller elevers engagemang inom STEM-ämnena.
Science Club startar upp med information och kompetensutveckling för lärarna. Teori varvas med praktiska övningar.
1 tillfälle à 3 timmar. På Universeum.
Lustfyllda, praktiska moment där eleverna aktivt utforskar STEM-ämnena på olika sätt. Leds av Universeumpedagog.
4 tillfällen à 45 minuter. På förskolan eller fritidshemmet.
Lärarna gör experiment, undersökningar och andra undervisningsmoment tillsammans med eleverna. Universeums pedagoger tillhandahåller förslag på laborationer.
5–6 tillfällen. På förskolan eller fritidshemmet.
Digital handledning där Universeums pedagoger stöttar lärarna på förskolan eller fritidshemmet, främst kring de egna laborationerna.
3–5 tillfällen à 20–30 min.
Fri entré till Universeum alla vardagar under perioden för förskole- eller fritidsgruppen. Tillgång till samtliga utställningar och labb.
Science Club avslutas med uppföljning tillsammans med förskolans eller fritidshemmets lärare. Arbetet utvärderas utifrån uppsatta mål.
1 tillfälle.
För mer information, möte eller offert, kontakta Maria Wirén!
Maria Wirén, affärsområdeschef Lärande
070-936 80 36
maria.wiren@universeum.se