Ungas kraft

Landamäreskolan och Svartedalsskolan har genom Ungas kraft fri tillgång till Universeum. Här hittar du information om vad satsningen innebär för elever, lärare och föräldrar.

 

Ungas kraft omfattar de ungas hela livssituation, allt för att skapa de allra bästa förutsättningarna för lärande och utveckling. Genom tre olika spår – skolan, familjen och fritiden – ska vi stimulera de ungas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende.

 

1. Skolan

De deltagande skolorna får fri tillgång till Universeum under läsåret. Våra utställningar och labb är svårslagna som lärmiljöer! I skolpaketet ingår också fortbildning i naturvetenskap och teknik för lärarna.

 

Skolbesök

Till Universeum kan du komma med skolklassen eller fritidsgruppen på skolbesök. Skolbesök kan bokas alla vardagar kl 9–18 under läsåret 2018/2019. Pedagogledda besök bör bokas senast en vecka innan.

Information om hur du bokar skolbesök finns på sidan Bokning och priser. Observera att du i onlinebokningen ska välja ”Boka med avtal” och fylla i Ungas kraft-koden UK740 (kallat ”avtalskod”).

 

På sidan Planera skolbesöket hittar du material och information inför skolbesöket.

 

Skolentré

När du bokar skolentré upptäcker ni Universeum helt efter egna önskemål och förutsättningar. Ta del av vårt program, guida själv eller ge eleverna egna uppgifter att utföra i utställningarna.

Skolentrén är kostnadsfri för Ungas krafts skolor.

 

Skolprogram

I vårt elevprogram hittar du olika typer av besök. Föreställningar, guidningar och laborationer leds av en Universeumspedagog. Innehållet anpassas efter gruppens behov och förutsättningar. Självledda uppdrag leder du som lärare. Till din hjälp har du ett självinstruerande material framtaget av våra pedagoger. Det får du låna av oss helt utan kostnad.

Alla klasser på Ungas krafts skolor får ett pedagoglett besök per termin utan kostnad. Självledda uppdrag kan bokas obegränsat antal gånger, alltid kostnadsfritt.

 

Fortbildning

I Ungas kraft ingår kompetensutveckling av lärare och skolpersonal. Olika årskurser eller grupper bjuds in till olika fortbildningar under läsåret.

Lärare och personal som ska gå en fortbildning får information och inbjudan via sin rektor. Vid frågor är du alltid välkommen att kontakta Skolbokningen på skolinfo@universeum.se.

 

Universeum i undervisningen för elevassistenter

Hur kan Universeum hjälpa skolan till högre måluppfyllelse? Under fortbildningen Universeum i undervisningen får du som elevassistent fördjupa dig i våra utställningar och utforska hur du på bästa sätt kan använda Universeum tillsammans med eleverna. Syftet är att du ska känna dig hemma på Universeum och själv se vilka möjligheter som finns här för dig och dina elever.

 

2. Familjen

Alla familjer med barn på de deltagande skolorna får ett årskort för hela familjen. För föräldrarna blir det också öppet hus på Universeum och kurser i naturvetenskap och teknik.

 

Årskort

Alla familjer i Ungas kraft får ett årskort till Universeum. Under ett helt år kan du och din familj komma hit så ofta ni vill – helt gratis!

Så här fungerar kortet:

 • Kortet gäller som fri entré till Universeum för max sex
  familjemedlemmar.
 • Varje familj får ett årskort oavsett hur många barn som går på skolorna.
 • Visa kortet i biljettkassan vid varje besök, så får ni biljetter som gäller den dagen.
 • Kortet är en värdehandling. Om du tappar bort kortet kan du få ett nytt i biljettkassan mot en avgift på 100 kronor.
 • Kortet är giltigt till och med den 15 november 2019.

 

Information om årskort på arabiska, dari och persiska (pdf)
Information om årskort på somali och turkiska (pdf)

 

3. Fritiden

Ungas kraft erbjuder elever i årskurs 7–9 aktiviteter på fritiden.

 

Fritidsaktiviteter

I källaren på Svartedalsskolan i Lundby kan du träffa kompisar, hitta nya intressen, utveckla dina talanger och upptäcka vad du vill göra i framtiden.

Hör gärna av dig till oss om du har förslag på aktiviteter vi kan erbjuda. Just nu kan du bland annat prova på att:

 • Dansa hiphop eller breakdance 
 • Mixa musik
 • Skapa film
 • Spela skivor som DJ
 • Utmana varandra i tv-spel

Vi bjuder på fika!

Om du har frågor om fritidsaktiviteterna kontakta Robinson Rivera på robinson.rivera@fryshuset.se.

 

Viktig information om följeforskning

Delar av Ungas kraft följs av forskare från Göteborgs universitet. Deras uppgift är att undersöka och utvärdera hur de olika projekten genomförs i praktiken. Det gör de med observationer på plats, intervjuer och närvaro vid möten och aktiviteter. Forskarna antecknar vad som händer för att dokumentera projekten.

Inga namn eller andra personuppgifter som kan identifiera någon kommer att samlas in utan att de som deltar informerats om detta. Att delta i intervjuer är frivilligt. För elever krävs även vårdnadshavarens tillstånd. Intervjuerna spelas in och anonymiseras av forskarna. Inga namn eller andra personuppgifter som kan identifiera deltagarna kommer heller att presenteras i rapporter, forskningsartiklar eller andra sammanhang.

Lektor Andreas Gunnarsson vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap är ansvarig för följeforskningen av Ungas kraft. Om du har frågor om arbetet, kontakta Andreas på andreas.gunnarsson@gu.se eller 031–786 46 16.