Följ med ut i rymdens väldiga mysterier och in i fysikens fascinerande väsen. Med svindlande resor till andra galaxer och kluriga laborationer gör vi allt från det gigantiskt stora till allra minsta begripligt.
I våra lärmiljöer utvecklar eleverna förmågor att använda kunskaper om fysiska sammanhang. Genom systematiska undersökningar ges eleverna möjlighet att utveckla färdigheter i fysik och förståelse för att påståenden kan värderas och prövas med hjälp av naturvetenskapliga arbetsmetoder. I guidningar och självledda uppdrag lär de känna fysikens begrepp, teorier och modeller – i samhället, naturen och ända ut i rymden.
Rymdäventyret
Förskola
1 timme (självlett)
Hur är det att sova i rymden? Vad innebär gravitation? Och hur långt bort är rymden egentligen? I Rymdäventyret reser vi till månen för att upptäcka hur det är att befinna sig i rymden. Samtidigt utforskar vi tyngdlöshet och passar på att hjälpa en astronaut.
Rymdäventyret leder du som lärare med hjälp av ett självinstruerande material.
Eleverna skapar sina egna rymdresor med hjälp av riktiga forskningsdata i verktyget OpenSpace. Rymdresorna kan de sedan jobba vidare med i skolan för att kunna visa och förklara för andra. Vi undersöker också vår rymdutställning genom olika uppdrag.
Kliv ur månlandaren och sätt fötterna på månen. Hur känns det? Vid olika stationer får ni testa på hur det är att vara på månen, lära er mer om månens faser och utforska gravitation. Hur mycket väger ni på månen jämfört med på jorden? Hur känns det att hoppa? Skulle ni kunna cykla till månen och hur svårt är det egentligen att skruva under månpromenaden? Dessutom får ni se månlandningen från 1969.
Månpromenaden leder du som lärare med hjälp av ett självinstruerande material.
I vårt planetarium tittar vi tillsammans ut mot stjärnor som människor har sett i alla tider. Därefter reser vi ut i vårt solsystem och undersöker hur himlakroppar och satelliter rör sig. Hur hänger egentligen jorden, månen och solen ihop? Till sist utforskar vi en del av vår rymdutställning genom olika kluriga utmaningar. Bland annat försöker vi förstå vad tyngdkraft är för något.
Vad krävs för att resa till månen? Vi följer i spåren av månfärderna och tar reda på om vi har vad som krävs för att lämna jordens dragningskraft och landa på månen.
Har ni vad som krävs för att bli astronauter? Prova på hur det är att resa, leva och jobba i rymden. I olika utmaningar får ni lära er om människan i rymden, fördjupa er i solsystemet och utforska hur hållbarhet hänger ihop med rymdteknik. Dessutom får ni landa en månlandare!
Rymdfart leder du som lärare med hjälp av ett självinstruerande material.
I Rymdlabbet använder och laborerar vi med riktiga forskningsdata. Med hjälp av verktyget OpenSpace får eleverna förklara och fördjupa frågor om rymden och skapa sina egna visualiseringar. Rymdresorna blir en film som de kan jobba vidare med i skolan för att sedan visa och förklara för andra. Vi utforskar också vår rymdutställning genom olika uppdrag.
Var kommer vi ifrån? Finns det annat liv i rymden? Och hur stort är universum egentligen? Under en resa till universums ände undersöker vi universums uppbyggnad och naturvetenskapliga teorier om dess uppkomst. På Mars får vi sedan utforska hur liv klarar rymdens tuffa förhållanden.
Expedition rymden är även ett mobilt elevprogram som kan genomföras på er skola. Kontakta oss på skolinfo@universeum.se för mer information.
Hur hänger rymden och jorden ihop? Kan vi på jorden ha nytta av det vi ser från rymden och hur kan rymdteknik hjälpa oss att ta vara på vår planet? Uppdraget Jordobservatoriet handlar om den data som rymden ger oss och hur vi kan leva våra liv mer hållbart.
Jordobservatoriet leder du som lärare med hjälp av ett självinstruerande material.
I denna rymd-workshop får eleverna fördjupa och förklara komplexa frågor om rymden. Med riktiga forskningsdata i verktyget OpenSpace skapar de sina egna visualiseringar genom sin resa i universum. Rymdresorna blir en film som de kan jobba vidare med i skolan för att sedan visa och förklara för andra. Vi utforskar också vår rymdutställning genom olika uppdrag.
Vad vet vi om det universum vi lever i? Vi gör en resa från Hubbles flyende galaxer till Big bang med inflationsbubblor och multiversa. Under guidningen i vårt planetarium utforskar vi universums utveckling och struktur. Vi pratar också om vad som kännetecknar en naturvetenskaplig frågeställning och hur modeller, metoder och teorier kan hjälpa oss att förstå verkligheten.
Kosmologen är även ett mobilt elevprogram som kan genomföras på er skola. Kontakta oss på skolinfo@universeum.se för mer information.
Som en konsekvens av coronapandemin är programmet pausat tills vidare.
Jorden är unik, något som austronauterna på Apollo 8 slogs av när de tog det kända fotot ”earthrise” i samband med den första bemannade månfärden. Den lilla blå planeten fotograferas flitigt från rymden än i dag, men nu av satelliter i omloppsbana kring jorden. På så vis har vi möjlighet att studera och förstå bland annat jordens vädersystem och klimatförändringar.
I Universeums planetarium fördjupar vi oss i universums utveckling och struktur samt diskuterar hur naturvetenskapliga modeller, metoder och teorier kan hjälpa oss att förstå verkligheten. Vid visualiseringsstationen utforskar vi hela det kända och vetenskapligt uppmätta universum med ljusets hastighet, från det stora till det lilla.
Innehållet berör det centrala innehållet i Naturkunskap 1b och Naturkunskap 2.
Som en konsekvens av coronapandemin är programmet pausat tills vidare.
År 1995 upptäcktes den första exoplaneten; en planet utanför vårt solsystem. Sedan dess har människan upptäck flera tusen.
Tillsammans tittar vi på de vanligaste teorierna och metoderna som används för att upptäcka exoplaneter. Med hjälp av naturvetenskapliga modeller och teorier, som ljusemission, accelererande expansion, elektromagnetisk strålning och stjärnbildning, ökar vi förståelsen för universums utveckling.
Vi använder cookies tillsammans med analysverktyg med spårning för att kunna ge dig bästa möjliga användarupplevelse på vår webbplats.
Genom att fortsätta använda hemsidan utan att ändra inställningar på din webbläsare går du med på att ta emot cookies. Läs mer om vår policy här.