Digitalidag

Universeum medverkar i Digitalidag. Öka era kunskaper om programmering och AI med oss – helt kostnadsfritt!

 

Vi lever i en fantastisk tid med teknik som utvecklas i rasande fart. Samtidigt står vi mitt i riktigt stora utmaningar. Den nya digitala tekniken kan på många olika sätt hjälpa oss att lösa dem. Digital kompetens behövs genom hela livet, så att vi alla kan ta plats och delta i samhället – och bidra till en hållbar värld.

Därför arbetar Universeum med att öka kunskaper och stärka förmågor inom digital teknik, från de allra yngsta till vuxna. Precis som Digitalidag – en årlig och nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Målet är att inspirera alla till att vilja och kunna vara med i den digitala utvecklingen.

 

Inom ramen för Digitalidag erbjuder Universeum kostnadsfria elevprogram och tillsammans med fyra science center tillhandahåller vi gratis digitalt utbud tillgängligt för skolor i hela Sverige.

 

 

Elevprogram på Universeum

Onsdag 13 oktober till fredag 15 oktober zoomar vi in på elevprogram i programmering och digital kompetens. Skynda boka – först till kvarn gäller!

Elevprogrammen bokas via vår onlinebokning.

 

 

Making Magic – ett utbud för skolan om specialeffekter, spelutveckling och AI

Fredagen den 15 oktober släpps ett digitalt utbud om visuella effekter (VFX) för skolan. Det digitala utbudet är en del av Digitalidag – en årlig och nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. I år vill vi ta tillfället i akt att låta elever upptäcka, undersöka och inspireras av digitaliseringen bakom spel och film genom att rikta ljuset mot visuella effekter.

I de visuella effekternas magiska värld kan vad som helst hända. Levande dinosaurier, eldsprutande monster och explosioner. Med datorn som verktyg kan man skapa otrolig grafik och animationer. Men, vilka skapar egentligen det där magiska? Och, hur går det till, egentligen?

Är ni nyfikna på personerna, tekniken och vetenskapen bakom digitala specialeffekter i film och dataspel? Utbudet innehåller fem digitala paket där ni kan lära och inspireras!

 

Paketen finns tillgängliga från 15 oktober 2021 till och med 10 juni 2022.

 

Wisdome – en unik nationell satsning på digitala labb och lärmiljöer i världsklass

Inom Wisdome-projektet samverkar Sveriges fem ledande science center: Visualiseringscenter C i Norrköping, Universeum i Göteborg, Curiosum i Umeå, Tekniska museet i Stockholm och Malmö museer. Projektet kommer på sikt resultera i upplevelsearenor i form av labb och domteatrar. Läs mer om projektet här. I samband med Digitalidag lanserar vi tillsammans ett digitalt utbud för skolan med Wisdome-projektets första tema – Making Magic!

 

Kontakta oss

Hör av dig till oss om du har frågor om Universeums erbjudanden i samband med Digitalidag.

Andreas Tärnvind, pedagog
031–335 64 87
andreas.tarnvind@universeum.se

 • Universeum

  AI – en magisk möjlighet?

  Kommer AI magiskt lösa framtidens problem? Eller leder AI tvärtom till världens undergång? Universeums digitala paket ökar lärares och elevers kunskap om artificiell intelligens med korta föreläsningar och en laboration om bildigenkänning. För vem är egentligen bäst på att tyda bilder – människan eller maskinen?

  Passar: Årskurs 7–9 och gymnasiet

   

  Till Universeums digitala paket

 • Visualiseringscenter C

  Möt skaparna bakom visuella effekter

  Under en fullspäckad timme kommer Visualiseringscenter djupdyka ner i temat visuella effekter i film. Tillsammans med skaparna av centrets egenproducerade domföreställning Making Magic 3D samt det lokalt placerade, men nationellt kända, filmkollektivet Crazy Pictures, besvarar vi alla tänkbara funderingar kring digital magi. Vi kikar också in i centrets pedagogiska verksamhet där elever själva testar på att vara animerare/filmskapare för en dag.

  Passar: Årskurs 7–9 och gymnasiet

   

  Till Visualiseringscenters digitala paket

 • Curiosum

  Ta hollywoodfysik och stop-motion till ditt klassrum

  Flyger man bakåt om man blir skjuten? Syns laserstrålar i luften? Kan du åka upp med en bunt heliumballonger? Som i filmer från Hollywood. Se klipp från kända actionfilmer och fundera, tillsammans med fysikern Patrik Norqvist, på om detta är möjligt.

  Passar: Årskurs 7–9 samt intresserade i andra åldrar

   

  Till Curiosums digitala paket Hollywoodfysik


  Låt klassen göra sin egen berättelse med hjälp av stop-motion animering. Ge liv åt figurer som lerklumpar, pappersfigurer eller pennstreck. Genom att fotografera bildruta för bildruta samtidigt som man flyttar runt figurerna för varje bild lär ni er skapa egna animationer.

  Passar: Årskurs 4–6 samt andra årskurser hemma med familjen

   

  Till Curiosums digitala paket Stop motion

 • Tekniska museet

  Träffa magiska personer inom spelbranschen

  Kan jag plugga och jobba med spel? Är spel något för alla? Hur gör jag för att komma igång? William Easton, chef för en av Sveriges bästa gamingskolor, FutureGames berättar om fascinerande möjligheter inom spelutveckling och hur du kan vara med och skapa magi och arbeta med spelutveckling i framtiden. Spelexperten och influencern från tevesoffan, Paula Fenjima Manrique peppar att följa sina speldrömmar och Jonas Skoog från spelbolaget Goodbye Kansas berättar om hur en kan väcka liv i 3D-karaktärer för spel och film!

  Passar: Årskurs 7–9 och gymnasiet

   

  Till Tekniska museets digitala paket

 • Malmö Museer

  Skapa magiska filmer med stop-motion

  Gör din egen animerade film! Med en mobil eller iPad kan ni i klassen skapa era egna filmer med green screen och stop-motion teknik. Varje anmäld klass får en temalåda med en lärarhandledning, ett stativ för mobil samt material som kan komma till användning i filmskapandet. När filmerna är gjorda träffas vi digitalt och ser varandras filmer!

  Passar: Årskurs 4–7 samt intresserade i andra åldrar

   

  Till Malmö museers digitala paket