Digitalt AI-paket

Kommer AI magiskt lösa framtidens problem? Eller leder AI tvärtom till världens undergång? Universeums digitala paket ökar lärares och elevers kunskap om artificiell intelligens. För vem är egentligen bäst på att tyda bilder – människan eller maskinen?

 

Digital kompetens behövs genom hela livet, så att vi alla kan ta plats och delta i samhället – och bidra till en hållbar värld. Därför arbetar Universeum med att öka kunskaper och stärka förmågor inom digital teknik. Precis som Digitalidag – en årlig och nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar.

Som en del av Digitalidag tillhandahåller Universeum ett digitalt AI-paket anpassat för högstadiet och gymnasiet, helt kostnadsfritt att använda i din undervisning. Paketet består av två föreläsningar, en laboration och en lärarinstruktion.

Fler kostnadsfria paket hittar du hos Visualiseringscenter C i Norrköping, Curiosum i Umeå, Tekniska museet i Stockholm och Malmö museer, som också medverkar i Digitalidag.

 

Föreläsning: Om artificiell intelligens

Många har hört talas om artificiell intelligens. Men hur mycket vet vi egentligen om AI och tekniken bakom? Föreläsningen ger kort historik och beskriver utifrån tillämpningar och metoder, till exempel bildigenkänning, hur AI kan fungera.

Föreläsare är Jonas Ivarsson, professor i informatik vid institutionen för tillämpad IT på Göteborgs universitet.

 

 

Föreläsning: AI och skolan

AI används redan idag på många olika ställen i samhället. Flera av oss använder AI-system dagligen. Föreläsningen presenterar tillämpningar av AI i skolan, nu och i framtiden.

Föreläsare är Johan Lundin, professor i informatik vid institutionen för tillämpad IT på Göteborgs universitet.

 

 

Laboration: Utmana en AI

I den praktiska övningen får du testa ett tränat AI-system. Systemet har fått se hundratusentals skisser på omkring hundra olika objekt. I den första övningen får du i uppdrag att rita olika objekt och låta AI:n gissa vad du ritar. I andra övningen ritas ett objekt som både du och AI:n ska gissa vad det föreställer. Vem lyckas bäst?

Det går att göra övningarna hur många gånger som helst. Följ instruktionerna. De finns på både svenska och engelska.

Till laborationen: Utmana en AI (använd en dator, chromebook eller surfplatta)

 

Lärarinstruktion

Paketet innehåller tre delar: två föreläsningar och en laboration. Varje del kan användas oberoende av de andra. Föreläsningarna fungerar för både lärare och elever. Vill man visa dem för elever är det bäst att ha sett dem själv först så man känner till innehållet.

Laborationen blir bäst om man inledningsvis ger följande information: Detta är en så kallad tränad AI-modell. Modellen har fått träna på 320 000 bilder av hundra olika föremål. Det gör att den nu är relativt bra på att känna igen vad en skiss föreställer. Modellen kan inte gissa på några annat föremål än de den har övat på.

 

Kontakta oss

Hör av dig till oss om du har frågor om det digitala paketet.

Jonas Boström, utvecklingspedagog
031–335 64 87
jonas.bostrom@universeum.se