Rymdresan
För 50 år sedan satte människan för första gången sin fot på en annan himlakropp. I Rymdresan tar vi fart ut i universum och utforskar hur det är att resa och leva i rymden – och frågar oss var vi är om ytterligare 50 år?
För 50 år sedan satte människan för första gången sin fot på en annan himlakropp. I Rymdresan tar vi fart ut i universum och utforskar hur det är att resa och leva i rymden – och frågar oss var vi är om ytterligare 50 år?
Ordet kommer från grekiskans ástron, som betyder stjärna, och nautes, som betyder seglare. Så astronauter är helt enkelt stjärnseglare.
I Rymdresan får du lära dig om jorden, månen, Mars, solsystemet och rymdfart.
Hur långt är ett dygn på Mars? Hur funkar en rymdtoalett? Och hur kan rymdforskning och rymdindustri bidra till en bättre värld? Dessutom kan du göra svindlande resor ända till universums ände med vårt digitala planetarium. Om nu universeum har något slut?
Vill man åka till Mars gäller det att resa smart – så snabbt och bränslesnålt som möjligt! Men eftersom jorden och Mars går i olika omloppsbanor runt solen och ständigt rör sig i sina banor går det inte bara att sticka iväg hur som helst. Kan du klura ut när det är som bäst att trycka på startknappen för att pricka planeten?
På rymdstationen ISS vaknar man inte när solen går upp och lägger sig för att sova när den går ner. Solen går nämligen upp och ner 16 gånger per dygn! Astronauterna följer istället en normal dygnsrytm. Och när de ska sova spänner de fast sig i speciella sovsäckar för att inte sväva iväg i sömnen. Prova hur det känns i en av sovsäckarna i utställningen. Skulle du sova gott på ISS?
Det var den 20 juli 1969 som Örnen, Apollo 11:s månlandare, landade i Stillhetens hav på månen. Det var människans allra första historiska steg på en annan himlakropp i solsystemet. Men är det klurigt att landa en månlandare? Testa själv! Månen har ingen atmosfär, så du behöver jetdrift både för att bromsa farkostens hastighet
och för att placera den på månens yta.
Månen befinner sig visserligen relativt nära oss jämfört med andra himlakroppar, men avståndet är ändå gigantiskt – cirka 385 000 kilometer. För ljuset tar det cirka 1,3 sekunder att färdas till månen och för en rymdfarkost drygt tre dygn. Men hur lång tid skulle det ta att cykla till månen? Sätt dig på cykeln och se hur långt du kommer!
Hur skulle det se ut om du gick på månen? Hoppa på studsmattan och kolla på tv-skärmen! Med hjälp av uppspelning i slow motion får vi dina hopp att lika en studsig månpromenad. Den fjädrande gången på månen beror på att gravitationen där endast är en sjättedel av gravitationen på jorden. Det gör att varje
steg på månen är mycket lättare än här.
Fler rymdljud:
http://www-pw.physics.uiowa.edu/space-audio/sounds/
Följ arbetet med den internationella rymdstationen ISS:
http://www.esa.int/Our_Activities/Human_Spaceflight/International_Space_Station
Jorden sedd från ISS, filmad i sekvenser på ett väldigt häftigt sätt:
http://vimeo.com/32001208