Reptilariet
Utforska en världsunik samling giftiga ormar och ödlor. Men också spännande upptäckter inom teknik, fysik, kemi och medicin.
Utforska en världsunik samling giftiga ormar och ödlor. Men också spännande upptäckter inom teknik, fysik, kemi och medicin.
Många högteknologiska lösningar som vi människor utvecklat de senaste 50 åren har funnits i naturen i hundratals miljoner år. Några av dem går att hitta hos reptiler. Testa på livet som reptil i Reptilariet.
Bara för att ormen saknar öron betyder inte att den är döv. Den hör vibrationer genom att lägga underkäken mot marken. Vibrationerna fortplantas in till innerörat och vidare genom hörselnerven till hjärnan. Samma teknik används i dag i vissa hörselimplantat.
För att få fäste har ormens magfjäll både mikroskopiska och större mönster och ojämnheter som göra det lättare glider framåt än bakåt – precis som en längdskidåkare.
Bland annat näsgropshuggormar har en sorts “extraögon” som kan “se” infraröd strålning. Det gör att ormarna kan jaga även om det är helt mörkt. Vi människor använder tekniken inom till exempel brandsläckning, militären och industrin. I utställningen kan du testa att jaga som en orm.
Ormar och reptiler är växelvarma. Det innebär att deras kroppstemperatur anpassar sig efter omgivningens temperatur – är det varmt ute blir de varma och tvärtom. Testa hur värmeöverföring funkar i utställningen.
Forskning visar att ormar som jagar snabba byten också är de som hugger snabbast. Ett exempel är huggormar som hugger på bara 50 millisekunder. Jämför det med att det tar 200 millisekunder för en människa att blinka. Testa om du hinner undan en kungskobra.
Hos ormar och reptiler är giftet främst till för att döda bytesdjur. Ofta måste giftet verka snabbt för att bytesdjuret inte ska hinna för långt från den förhållandevis långsamma reptilen. Men ur gifterna går det att framställa medicin.
Gift kan fungera på flera olika sätt och angriper olika delar hos den som blivit biten:
Påverkar och skadar bytets nervsystem genom att blockera signaler i nervernas synapser. Framför allt andningssystemet slås ut och bytet kvävs till döds.
Förstör röda blodkroppar, orsakar inre och yttre blödningar samt blodtrycksfall. Bytet dör av chock eller blodproppar. Skador som orsakats av blodgifter är ofta väldigt smärtsamma och kan orsaka livslånga skador.
Bryter ned celler i blodkärl, mjukvävnad och hud kring bettet samt muskler i andra delar av kroppen. Blodgift underlättar också matsmältningen när bytesdjuret äts upp.
Gift från ormar och reptiler är bland de mest komplicerade toxinerna i naturen. De kan bestå av upp till 100 olika aktiva ämnen – främst peptider och proteiner.
I gilaödlans gift har forskare hittat ett protein som ökar kroppens insulinproduktion. Forskare har utvecklat ett effektivt läkemedel mot diabetes typ 2 från det proteinet. Ett annat ämne i samma saliv har visat sig kunna lindra alzheimers.
Dvärgskallerormen har ett blodgift som gör att bytesdjuren får inre blödningar eftersom blodet inte koagulerar. Den egenskapen har gjort att forskare tagit fram en medicin som gör att blodproppar i hjärtat kan förhindras.
Hos den sydamerikanska lansormen har forskare hittat ett ämne i ormens gift som påverkar kroppens reglering av blodtrycket. Många års forskning resulterade i ett blodtryckssänkande läkemedel med en aktiv molekyl som liknar den i lansormens gift.