Hälsa
Se om du kan reagera lika snabbt som fotbollsspelarna i Bayern München, testa hur många varv du kan cykla på 30 sekunder och bryt arm med bästa vännen. I Hälsa lär du dig massor om din kropp och knopp och kan göra en massa häftiga utmaningar!
Se om du kan reagera lika snabbt som fotbollsspelarna i Bayern München, testa hur många varv du kan cykla på 30 sekunder och bryt arm med bästa vännen. I Hälsa lär du dig massor om din kropp och knopp och kan göra en massa häftiga utmaningar!
Äta, träna och vila är lika viktigt! Tillsammans påverkar de hur bra du kan prestera. Tränar du mer, måste du också äta och vila mer.
Visste du att vi i dag rör vi oss ett maratonlopp mindre i veckan jämfört med på 1960-talet och att en daglig rask promenad kan förlänga livet med flera år?
Det är inte bara bra för din kropp att träna. Du blir smartare av det också! Det räcker med att träna kondition 20-30 minuter några gånger i veckan för att det ska gå att se skillnad i hjärnan.
Träning gör att hjärnan blir bättre på att ta upp syre, nervcellerna och kopplingarna dem emellan blir fler, du blir bättre på att minnas och har lättare för att lära dig nya saker. Så ut och rör på dig!
För att din kropp ska fungera behöver den energi. Dina muskler gör av med mest, men även när du sover ska din kropp andas, smälta mat, drömma, hålla värmen och pumpa blod. Det behöver den ungefär en kalori/minut till.
För att må bra behöver du få i dig lika mycket energi som du gör av med. Energi får vi av det vi äter. För att må så bra som möjligt, behöver du äta fem-sex mål mat under en dag.
Det är lätt att glömma att man bryter ner muskler under träning och att du faktiskt behöver vila för att bygga upp musklerna igen, för att undvika skador och byta ut slitna celler. Barn mellan 6 och 12 år behöver tio-elva timmars sömn per dygn, medan tonåringar klarar sig på runt nio timmar.
Att känna sig stressad är något vi alla upplever ibland. Stressen slår till när vi är i situationer som kräver något särskilt av oss, för att ge kroppen extra kraft och energi. Från början var det en reflex för att vi snabbt skulle kunna fly från faror. Idag behöver vi sällan kämpa fysiskt för att överleva, men samma saker händer i kroppen om du blir rädd, måste springa ikapp en buss eller har för mycket att göra.
Om stressen pågår länge kan kroppen ta skada. Därför är det viktigt med återhämtning och vila. Det finns många saker du kan göra för att motverka stressen. Till exempel att vara i naturen, röra på dig, kramas eller läsa en bok.
När vi pratar om snabbhet tänker vi ofta på att kunna springa fort framåt. Men att vara snabb handlar också om att kunna reagera snabbt, som när en målvakt får ett oväntat skott. Då gäller det att kvickt kunna böja sig nedåt, kasta sig åt sidan eller hoppa uppåt. Ett sätt att öva upp reaktionsförmågan är att träna på spel och lekar som kräver att du reagerar snabbt, till exempel ”kull”.
________
Utmana proffsen i Bayern München på vår Speedcourt och se om du kan vara snabbare!
Sockerarter finns som naturliga byggstenar i maten vi äter. Nästan alla livsmedel innehåller faktiskt lite socker i form av kolhydrater.
Sött är ofta gott men inte alltid så nyttigt! I mycket mat finns det socker som inte syns och som vi därför inte tänker på. I många livsmedel tillsätts socker, till exempel i fruktyoghurt och vissa flingor. En del livsmedel, som läsk, godis, glass och kakor, innehåller mycket socker och inte så mycket andra nyttiga ämnen.
Det är framför allt den mat som har tillsatt socker som vi inte bör äta för mycket av, eftersom kroppen då lätt får i sig mycket energi men inte tillräckligt mycket vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen som behövs för att kroppen ska fungera ordentligt. Dessutom ökar risken för hål i tänderna.
Tänk på att ju högre upp på innehållsförteckningen socker står, ju mer socker innehåller produkten. På vilken plats står sockret i innehållsförteckningen på dina frukostfavoriter?
Många barn i Sverige äter för mycket livsmedel med tillsatt socker. En fjärdedel av barns kaloriintag kommer från livsmedel som snacks, godis och bakverk.
7 sockerbitar
2,5 sockerbitar
3 sockerbitar
16 sockerbitar
11 sockerbitar
9 sockerbitar
5 sockerbitar
3 sockerbitar
Beroende på vilka val du gör så kan du under en frukost få i dig ungefär tre sockerbitar tillsatt socker, eller över tio. Om du äter samma frukost varje dag blir det mer än 70 sockerbitar på en vecka när du väljer de sötare alternativen. Och då har du inte ens räknat med lördagsgodiset!
En skål vaniljyoghurt (2 dl) med honungspuffar (30 g) plus ett glas chokladmjölk (2,5 dl): 11,5 sockerbitar.
En skål naturell yoghurt (2 dl) med majsflingor (30 g) och en klick hallonsylt (2 msk) plus ett glas mjölk (2,5 dl): 4,1 sockerbitar.
Vi använder cookies tillsammans med analysverktyg med spårning för att kunna ge dig bästa möjliga användarupplevelse på vår webbplats. Genom att fortsätta använda hemsidan utan att ändra inställningar på din webbläsare går du med på att ta emot cookies. Läs mer om vår policy här.