Visualiseringslabb
Världen står inför stora globala utmaningar. Nu prövar vi om och i så fall hur visualisering kan accelerera lärandet och öka människors kunskaper för en hållbar värld.
Världen står inför stora globala utmaningar. Nu prövar vi om och i så fall hur visualisering kan accelerera lärandet och öka människors kunskaper för en hållbar värld.
Vi lever i en fantastisk tid med teknik som utvecklas i rasande fart. Samtidigt står vi mitt i riktigt stora utmaningar. Ett virus, osynligt för blotta ögat, kan på ett ögonblick rubba en hel värld. Någon grads ökning av jordens medeltemperatur kan påverka hela ekosystemet. Och miljontals ljusår bort finns svar på frågor om livet på jorden.
I visualiseringslabbet får barn och vuxna möjlighet att skapa sina egna expeditioner i datan, som en forskande upptäcktsresande på jakt efter frågor och svar om till exempel rymden, klimatet och stadsutveckling. Här kan man ta del av andras kunskaper och erfarenheter samtidigt som man skapar egna.
Att agera hållbart och fatta bra beslut, det kräver kunskap och erfarenhet. Och många gånger mod. I det publika visualiseringslabbet visar vi att precis alla kan ta till sig och omsätta vetenskap.
Lärmiljön bygger på fem olika teman: hav och vatten, skog och land, samhället, människan samt rymden. Utifrån dessa teman kan besökaren röra sig mellan det lilla och det stora, och få insikt om hur allt hänger samman. Över bilderna kan vi mötas och förenas.
Bilder är det snabbaste sättet att skapa hög bandbredd mellan människor och data. Det visuella språket korsar gränser för kunskap, erfarenhet, ålder, kön och kultur och med visualiseringsteknikens algoritmer och funktioner kan stora och oöverskådliga data förvandlas till bilder som blir enkla för alla att analysera och förstå.
I en serie filmer visar vi varför visualisering är det mest effektiva sättet kommunicera vetenskap – och hur vi utvecklade det outforskade.
Med visualiseringslabbet på Universeum och ett systerlabb på Visualiseringscenter C i Norrköping skapas förutsättningar för långsiktig samverkan, gemensam utveckling, synergier och utbyte. Tillsammans kan vi bygga för framtiden.
I februari 2020 tillgängliggjorde vi för första gången vetenskapliga data utifrån konceptet exploranation. Installationen använder OpenSpace – öppen, icke-kommersiell mjukvara för interaktiv datavisualisering av hela det kända och vetenskapligt uppmätta universum.
Vad innebär visualiseringslabbet för Universeum, vad är styrkan i samarbetet och vilken potential ser Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur i satsningen? Det vet Universeums VD Carina Halvord, professor Anders Ynnerman och styrelseordförande Madeleine Olsson Eriksson.
När visualiseringslabbets miljö och installationer utvecklas har man interaktionsdesign i fullt fokus. För när besökarna ska komma nära och laborera med verkliga forskningsdata inom flera olika fält krävs det kunskap om vad som händer i mötet mellan människa och innehåll.
Visualiseringslabbets miljöer och program har utvecklas av Universeum och Visualiseringscenter C genom en styrgrupp och en arbetsgrupp med unika kompetenser från båda parter inom systemutveckling, pedagogik, interaktionsdesign, upplevelsedesign och teknik. Satsningen stöds av Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur.
Vill du veta mer om visualiseringslabbet eller vår storsatsning på digitalisering? Hör av dig till oss!
Maria Wirén, tf utvecklingschef
070-936 80 36
maria.wiren@universeum.se
Charlotte Mansfield, pressansvarig
031–335 64 95
charlotte.mansfield@universeum.se