KemiSmart

Hur kan kemi och kemikalier skapa en hållbar framtid? I skolprojektet KemiSmart ska elever i årskurs 7 och 8 utveckla hållbara lösningar med hjälp av kunskap om kemi och kemikalier.

 

Många har lärt sig att kemikalier är skadligt, både för människor och miljö. Men kemikalier har ett oförtjänt dåligt rykte. Med skolprojektet KemiSmart får deltagarna upptäcka att kemi tvärtom är en av nycklarna för en hållbar värld. KemiSmart är en del av satsningen Älska kemi  där ett av målen är att fler ska bli intresserade av kemi genom fakta och fascination om kemi.


KemiSmart är ett strategiskt initiativ startat av AstraZeneca. Det genomförs av Universeum i samarbete med AstraZeneca och övriga samarbetspartner i skolprojektet. Tillsammans kan vi:

  • Förändra attityderna till kemi och kemikalier.
  • Presentera möjligheter och skapa intresse för studier och arbete inom kemibranschen.
  • Visa hur kunskap inom kemi kan bidra till Sveriges tillväxt och en hållbar utveckling.

 

Intresseväckare och talangjakt i ett

KemiSmart genomförs i tävlingsform för elever i årskurs 7 och 8. Uppgiften för de deltagande klasserna är att lösa ett verkligt uppdrag med hjälp av kunskap om kemi och kemikalier. Det är skolprojektets partners som tar fram uppdraget. Till sin hjälp får varje klass en klasscoach som studerar kemi på högskola eller universitet.

Arbetssättet utgår från det entreprenöriella lärandet och tränar eleverna på att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling. Det utmanar deras nyfikenhet och kreativitet och främjar kompetens att fatta beslut, kommunicera och samarbeta.

 

KemiSmart genomförs i fem steg:

 

1. Uppstart

En uppstartsträff för lärare, partnerföretag och klasscoacher på Universeum. Företagen presenterar sina uppdrag och lärarna får möjlighet att inspireras, nätverka och boka studiebesök.


2. Elevinspiration

​Ett klassbesök på Universeum med praktiska övningar tillsammans med Universeums pedagoger. Målet är att ge eleverna en inspirationsinjektion inför arbetet med uppdraget.

 

3. Studiebesök

Klasser och klasscoacher gör studiebesök hos det partnerföretag som tagit fram klassens uppdrag. Företagen presenterar sin verksamhet och de olika yrkesgrupper som arbetar där.

 

4. Arbete med uppdragen

Under ledning av klassens lärare och med viss handledning av klasscoachen arbetar klasserna med uppdragen. Elever tar fram en lösning och presenterar den i en film och en artikel.

 

5. Final

Under finalen representeras klassen av ett lag med fem elever. Övriga klasskamrater är välkomna som mässbesökare och publik.

På mässan ställer lagen ut sina lösningar och demonstrerar dem för jury, partnerföretag och övriga mässbesökare. Lösningarna presenteras också på scen. Lagen har tre minuter vardera för att imponera på jury och publik. Juryn ställer frågor till laget och ger positiv återkoppling.

Dagen avslutas med prisutdelning! Vinnarlaget får 10 000 kr till klasskassan. Övriga klasser belönas med 1 000 kr vardera.

 

Information om KemiSmart 2020 publiceras under hösten. Håll utkik!

 

Kontakta oss

Vid frågor, kontakta Skolbokningen oss på skolinfo@universeum.se.

 


Skolprojektpartners

För partnersamverkan i våra skolprojekt, kontakta Ramiro Fuentes på ramiro.fuentes@universeum.se eller 031–335 64 46.

 

chalmersgoteborgs-universitet