KemiSmart

Hur kan kemi och kemikalier skapa en hållbar framtid? I skolprojektet KemiSmart ska elever i årskurs 7 och 8 utveckla hållbara lösningar med hjälp av kunskap om kemi och kemikalier. Tema för årets tävling är plaster i samhället.

 

Många har lärt sig att kemikalier är skadligt, både för människor och miljö. Men kemikalier har ett oförtjänt dåligt rykte. Med skolprojektet KemiSmart får deltagarna upptäcka att kemi tvärtom är en av nycklarna för en hållbar värld. KemiSmart är en del av satsningen Älska kemi  där ett av målen är att fler ska bli intresserade av kemi genom fakta och fascination om kemi.


KemiSmart 2019 är ett strategiskt initiativ startat av AstraZeneca. Det genomförs av Universeum i samarbete med AstraZeneca och övriga samarbetspartner i skolprojektet. Tillsammans kan vi:

  • Förändra attityderna till kemi och kemikalier.
  • Presentera möjligheter och skapa intresse för studier och arbete inom kemibranschen.
  • Visa hur kunskap inom kemi kan bidra till Sveriges tillväxt och en hållbar utveckling.

 

KemiSmart 2019

Årets tävling fokuserar på plaster (polymerer) i samhället. Skolprojektets partners tar fram ett gemensamt uppdrag där eleverna ska hitta en hållbar lösning. Till sin hjälp får varje klass en klasscoach som studerar kemi på högskola eller universitet.

Arbetssättet utgår från det entreprenöriella lärandet och tränar eleverna på att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling. Det utmanar deras nyfikenhet och kreativitet och främjar kompetens att fatta beslut, kommunicera och samarbeta.

 

Tävlingsperiod

KemiSmart genomförs från februari till slutet på maj 2019 i fem steg:

 

1. Uppstart torsdag 28 februari kl 13.30–17

En uppstartsträff för lärare, partnerföretag och klasscoacher på Universeum. Företagen presenterar sina uppdrag och lärarna får möjlighet att inspireras, nätverka och boka studiebesök. Anmälan till uppstartsträffen görs via vår onlinebokning.


2. Elevinspiration vecka 10

​Ett klassbesök på Universeum med praktiska övningar tillsammans med Universeums pedagoger. Målet är att ge eleverna en inspirationsinjektion inför arbetet med uppdraget. Anmälan till elevinspirationen görs via vår onlinebokning.

 

3. Studiebesök

Klasser och klasscoacher gör studiebesök hos det partnerföretag som tagit fram klassens uppdrag. Företagen presenterar sin verksamhet och de olika yrkesgrupper som arbetar där.

 

4. Arbete med uppdragen

Under ledning av klassens lärare och med viss handledning av klasscoachen arbetar klasserna med uppdragen. Elever tar fram en lösning och presenterar den i en film och en artikel.

 

5. Final 9 maj

Under finalen representeras klassen av ett lag med fem elever. Övriga klasskamrater är välkomna som mässbesökare och publik.

På mässan ställer lagen ut sina lösningar och demonstrerar dem för jury, partnerföretag och övriga mässbesökare. Lösningarna presenteras också på scen. Lagen har tre minuter vardera för att imponera på jury och publik. Juryn ställer frågor till laget och ger positiv återkoppling.

Dagen avslutas med prisutdelning. Vinnarlaget får 10 000 kr till klasskassan.
Övriga klasser belönas med 1 000 kr vardera.

 

Anmälan

Årets KemiSmart är fullbokat.

 

Kontakta oss

Vid frågor, kontakta skolbokningen oss på skolinfo@universeum.se.

 


Skolprojektpartners

För partnersamverkan i våra skolprojekt, kontakta Ramiro Fuentes på ramiro.fuentes@universeum.se eller 031–335 64 46.

 

chalmersgoteborgs-universitet