Framtida transporter

Hur kan vi förflytta oss och transportera varor på ett hållbart sätt i framtiden? I projektet Framtida transporter får eleverna skapa egna transportlösningar och samtidigt påverka sin samtid och framtid.

 

Transporter är nödvändiga. De behövs för att flytta människor och varor mellan olika platser i världen. Men det är ett dilemma att transportsystemet, som är till så stor nytta för oss, samtidigt är ett av de största hoten mot natur och klimat. Tekniska innovationer är nyckeln till att lösa många av utmaningarna inom transportsektorn och personer med teknikutbildning är eftertraktade. I skolprojektet Framtida transporter skapar vi intresse för transporter, transportsystem och teknikutveckling – och bidrar därigenom till en hållbar framtid.

Framtida transporter bygger på samverkan och möten mellan skolan, akademin, näringslivet och politiken. Eleverna får träffa forskare, företagsledare, experter, politiker och tjänstemän. Framtida transporter blir därmed ett forum för möten och dialog mellan unga och vuxna.

Framtida transporter genomförs av Universeum i samarbete med skolprojektets partners. Tillsammans kan vi:

  • Skapa engagemang och intresse hos eleverna för teknik och hållbar utveckling.
  • Visa på mängden yrkesroller inom transportsektorn.
  • Låta eleverna påverka samhällsutvecklingen – genom möten med akademi och näringsliv under skolprojektet och genom framtida studier och arbete inom transportsektorn.

 

 

Framtida transporter 2020

Framtida transporter 2020 riktar sig till elever i årskurs 7 och 8. Skolprojektet genomförs som en tävling där klassernas uppdrag är att skapa hållbara lösningar för transporter av människor och varor i framtiden. Arbetsmodellen låter eleverna utveckla sina entreprenöriella förmågor och ger lärarna stora möjligheter arbeta över ämnesgränserna i skolan.

 

Tävlingsperiod

Framtida transporter 2020 genomförs från oktober 2020 till januari 2021 i fem steg:

 

1. Introduktion 6 oktober 13.30–17.30

En informations- och inspirationsträff för lärarna på Universeum. Medverkande samarbetspartners presenterar sina stora framtidsutmaningar och delar med sig av kunskap och inspiration för uppdraget som klasserna ska lösa.

 

2. Inspiration vecka 40–41

Klasserna besöker Universeum och genomför praktiska övningar under ledning av Universeums pedagoger. Övningarna sätter fart på kreativiteten och blir en inspirerande start på arbetet med uppdraget.

 

3. Studiebesök fr o m vecka 43

Framtida transporters samarbetspartners erbjuder studiebesök för 2-3 klasser. Studiebesöken knyter klasserna närmare respektive samarbetspartner och gör det möjligt att inspirera och påverka vilken typ av transportutmaning som klassen fördjupar sig i.

 

4. Arbete i skolan

Klasserna arbetar med uppdraget i skolan. Eleverna presenterar sin lösning med en artikel, en film och en modell.

 

5. Framtidsdag 29 januari 2021

Avslutning på Universeum. Varje klass tilldelas en mässmonter där de ställer ut och presenterar sin lösning på uppdraget. En jury bestående av representanter från medverkande partners besöker montrarna och gör en slutlig bedömning av tävlingsbidragen. Vinnarklassen belönas med 10 000 kronor till klasskassan. Utöver förstapriset delas andrapris och hederspriser ut.

Under framtidsdagen möter eleverna forskare, företagsledare, experter, politiker och tjänstemän på mässan och i Utmana experterna. Här får eleverna ställa kluriga frågor och få svar av dem som kan mest.

 

Anmälan

Anmälan öppnar i april och görs via Universeums onlinebokning i två steg sista anmälningsdatum är 1 oktober. Som lärare anmäler du dig till lärarinspirationen den 6 oktober. Kom även ihåg att anmäla klassen till elevinspirationen för att säkra er plats i projektet. Först när ni fått en bokningsbekräftelse är ni anmälda.

Antalet platser är begränsade och sista anmälningsdag är 1 oktober. Nu öppnar vi även upp anmälan till att anmäla fler klasser per skola. Först till kvarn gäller.

Vid frågor, kontakta oss på skolinfo@universeum.se.

 


Skolprojektpartners

 

chalmersgoteborgs-hamngoteborgs-universitethogia 


Svensk sjöfartvolvo

 

För partnersamverkan i Framtida transporter, kontakta Ramiro Fuentes på ramiro.fuentes@universeum.se eller 031–335 64 46.