Skolprogram gymnasiet

Våra skolprogram bygger på uppdrag. Du väljer själv om du vill hålla i skolbesöket själv eller ta hjälp av våra pedagoger.

 

På egen hand

På egen hand-uppdrag leder du som lärare själv. Till din hjälp har du en väska med ett självinstruerande material framtaget av våra pedagoger. Väskan lånar du av oss och jobbar med i en timme tillsammans med dina elever i utställningarna.

 

Med pedagog

När du väljer ett pedagoglett uppdrag möter någon av Universeums pedagoger upp er i foajén och leder er genom hela uppdraget. För dig som lärare kan ett uppdrag med pedagog vara en bra introduktion till Universeum som lärmiljö.

 • Destination universum

  Med pedagog

  I vårt planetarium reser vi till universums ände och undersöker om det finns något mer än det vi ser. Vi pratar om Big Bang och framåt. Finns det fler universa? Efter detta undersöker vi vår rymdutställning genom olika interaktiva utmaningar.

   

  Fakta om Rymden (pdf)

  Boka
 • Kampen om regnskogen

  Med pedagog

  Människor är på olika sätt beroende av regnskogen. I Kampen om regnskogen får vi se på den genom andras ögon och ställs inför olika dilemman. Vem har ansvaret för regnskogen? Och vem påverkar regnskogen?

  Under vår vandring möter vi personer som på olika sätt nyttjar regnskogens resurser. Vi tittar på kopplingen mellan vår livsstil och globala förändringar och reflekterar över vilka effekter våra val har på världens regnskogar.

   

  Fakta om Regnskogen (pdf)

  Boka
 • Kosmologi

  Med pedagog

  Vad vet vi om det universum vi lever i? Vi gör en resa från Hubbles flyende galaxer till Big bang med inflationsbubblor och multiversa.

  Bokningsbart under temaveckor i december.

   

  Fakta om Rymden (pdf)

 • Liv i havet

  Med pedagog

  Majoriteten av jordens yta består av hav. Dyk ner under ytan och möt dess invånare! Vi utforskar både kalla och varma hav, från västkustens krabbor och fiskar till de tropiska oceanernas koraller och hajar. Vi tittar närmare på djurens levnadssätt och anpassningar. Vi talar även om hur världshaven påverkas av oss människor.

   

  Fakta om Akvariehallen (pdf)

  Boka
 • Liv i regnskogen

  Med pedagog

  Kliv in i den varma, fuktiga sydamerikanska regnskogen. Vi tar reda på vad som är typiskt för en tropisk regnskog, spanar på djur och växter och pratar om de olika arternas spännande liv.

  Under uppdraget berörs biologisk mångfald, anpassningar och livscykler. Vi reflekterar också över människans påverkan på jordens regnskogar. Närkontakt med tropiska djur garanteras!

   

  Fakta om Regnskogen (pdf)

  Boka