Skolprogram förskola

Våra skolprogram bygger på uppdrag. Du väljer själv om du vill hålla i skolbesöket själv eller ta hjälp av våra pedagoger.

 

På egen hand

På egen hand-uppdrag leder du som lärare själv. Till din hjälp har du en väska med ett självinstruerande material framtaget av våra pedagoger. Väskan lånar du av oss och jobbar med i en timme tillsammans med dina elever i utställningarna.

 

Med pedagog

När du väljer ett pedagoglett uppdrag möter någon av Universeums pedagoger upp er i foajén och leder er genom hela uppdraget. För dig som lärare kan ett uppdrag med pedagog vara en bra introduktion till Universeum som lärmiljö.

 • Apans klätteräventyr

  4 år–årskurs F
  På egen hand

  Kan du balansera som en ibis, hoppa som en groda eller klättra som en apa? Apans klätteräventyr för barn i förskolan tränar motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning under lustfyllda former i vår hälsautställning.

  Uppdraget förutsätter inte läskunnighet.

   

  Lärarhandledning till Apans klätteräventyr (pdf)
  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka
 • Djurens matteäventyr

  4 år–årskurs F
  På egen hand

  Följ med på ett spännande matteäventyr i djurens värld! Under lustfyllda former får ni upptäcka det matematiska språket och samtidigt använda kroppen för att träna motorik och balans. Hjälp djuren att mäta, räkna, uppskatta vikt, sortera och upptäcka färger!

  Uppdraget förutsätter inte läskunnighet.

   

  Lärarhandledning till Djurens matteäventyr (pdf)
  Fakta om Vattnets väg (pdf)

  Boka
 • Miniskogsväktarnas tropiska äventyr

  Med pedagog

  Iklädda expeditionshattar och västar ger vi oss av på äventyr i Regnskogen. Tillsammans med en skogsväktare tar vi oss över hängbroar och vattendrag för att kika närmare på några av regnskogens djur och växter. Vi smakar på tropiska frukter och funderar på hur vi människor samspelar med världens regnskogar.

  När uppdraget är slutfört tilldelas alla upptäckare utmärkelsen Miniskogsväktare!

   

  Fakta om Regnskogen (pdf)

  Boka
 • Liv i havet

  Med pedagog

  Dyk ned under ytan och möt havets invånare. Kika på torskar, krabbor och sjöstjärnor i Västerhavet och upplev tropiska akvarier med hajar och rockor. Vi jämför de olika arterna och studerar deras intressanta liv. Vad använder torsken sin skäggtöm till och hur kan vi se skillnad på en tjej- och en killhaj?

   

  Fakta om Akvariehallen (pdf)

  Boka