Skolprogram årskurs F–3

Våra skolprogram bygger på uppdrag. Du väljer själv om du vill hålla i skolbesöket själv eller ta hjälp av våra pedagoger.

 

På egen hand

På egen hand-uppdrag leder du som lärare själv. Till din hjälp har du en väska med ett självinstruerande material framtaget av våra pedagoger. Väskan lånar du av oss och jobbar med i en timme tillsammans med dina elever i utställningarna.

 

Med pedagog

När du väljer ett pedagoglett uppdrag möter någon av Universeums pedagoger upp er i foajén och leder er genom hela uppdraget. För dig som lärare kan ett uppdrag med pedagog vara en bra introduktion till Universeum som lärmiljö.

 • Förhållanden i naturen

  På egen hand

  Hur många röda fåglar finns det i Regnskogen? Hur stor del av fiskarna i Västerhavet är torskar? Upptäck och jämför likheter och skillnader mellan olika djur. Ni får föra statistik, dra slutsatser och göra beräkningar utifrån egna undersökningar.

  Använd våra förslag på undersökningar eller ge eleverna egna uppgifter.

   

  Lärarhandledning till Förhållanden i naturen (pdf)

  Boka
 • Hälsoakuten

  Med pedagog

  Är det vettigt att hänga upp och ner hela dagen? Vad händer om vi aldrig vilar? Och måste vi sluta att äta kött för att må bra? Under besöket får ni vara publik till vår tvistade hälsoshow där doktorn svarar på djurens inskickade frågor!

  Showen pågår i ca 25 minuter. Därefter passar det bra att upptäcka vår utställning om hälsa och välmående.

   

  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka
 • Liv i havet

  Med pedagog

  Dyk ned under ytan och möt havets invånare. Kika på torskar, krabbor och sjöstjärnor i Västerhavet och upplev tropiska akvarier med hajar och rockor. Vi jämför de olika arterna och studerar deras intressanta liv. Vad använder torsken sin skäggtöm till och hur kan vi se skillnad på en tjej- och en killhaj?

   

  Fakta om Akvariehallen (pdf)

  Boka
 • Miniskogsväktarnas tropiska äventyr

  Med pedagog

  Iklädda expeditionshattar och västar ger vi oss av på äventyr i Regnskogen. Tillsammans med en skogsväktare tar vi oss över hängbroar och vattendrag för att kika närmare på några av regnskogens djur och växter. Vi smakar på tropiska frukter och funderar på hur vi människor samspelar med världens regnskogar.

  När uppdraget är slutfört tilldelas alla upptäckare utmärkelsen Miniskogsväktare!

   

  Fakta om Regnskogen (pdf)

  Boka
 • Mitt i naturen

  På egen hand

  På en vandring genom Sverige upplever ni olika växter och djur på nära håll. Genom att jämföra egenskaper lär ni er att se skillnader och likheter mellan olika arter.

  Uppdraget förutsätter inte läskunnighet.

   

  Fakta om Vattnets väg (pdf)
  Lärarhandledning till Mitt i naturen (pdf)

  Boka
 • Mitt i regnskogen

  På egen hand

  På en vandring genom vår regnskog möter ni flera tropiska växter och djur. Genom att jämföra olika egenskaper lär ni er att se skillnader och likheter mellan olika arter.

  Uppdraget förutsätter inte läskunnighet.

   

  Lärarhandledning till Mitt i regnskogen (pdf)
  Fakta om Regnskogen (pdf)

  Boka
 • Mitt i rymden

  På egen hand

  Gör en resa ut i rymden och upptäck hur det är att bo, leva och jobba på en rymdstation. Hur gör astronauterna när de går på toaletten och varför är de fastspända när de sover?

  Uppdraget förutsätter inte läskunnighet.

   

  Lärarhandledning till Mitt i rymden (pdf)
  Fakta om Rymden (pdf)

  Boka
 • Mät och måtta

  På egen hand

  Mätväskan innehåller all tänkbar utrustning för att göra olika matematiska undersökningar på Universeum. Räkna till exempel ut volymer i vår regnskog eller mät längder, massa och tid i de tekniska utställningarna.

  Använd våra förslag på undersökningar eller ge eleverna egna uppgifter.

   

  Lärarhandledning till Mät och måtta (pdf)

  Boka
 • Nobelväskans hemlighet

  Årskurs 1–3
  Med pedagog

  Med tidsklockans hjälp färdas vi bakåt i tiden till 1885. På tågstationen i San Remo hittar vi Alfred Nobels väska, full av föremål som berättar om uppfinnarens liv och gärning. Väskans innehåll ligger till grund för laborationerna. Bland annat gör vi egna supersåpbubblor!

  Bokningsbart under temaveckor i december.

 • Stjärnresan

  Med pedagog

  I vårt planetarium tittar vi tillsammans ut mot stjärnor som människor har sett i alla tider. Därefter reser vi ut i vårt solsystem och undersöker hur planeter och satelliter rör sig. Till sist utforskar vi vår rymdutställning genom olika kluriga utmaningar.

   

  Fakta om Rymden (pdf)

  Boka
 • Under ytan

  På egen hand

  Gör en upptäcktsfärd från det kalla Västerhavet till varma tropiska oceaner. Genom att jämföra olika egenskaper lär ni er att se skillnader och likheter mellan olika havslevande arter.

  Uppdraget förutsätter inte läskunnighet.

   

  Fakta om Akvariehallen (pdf)
  Lärarhandledning till Under ytan (pdf)

  Boka