Skolprogram årskurs 7–9

Våra skolprogram bygger på uppdrag. Du väljer själv om du vill hålla i skolbesöket själv eller ta hjälp av våra pedagoger.

 

På egen hand

På egen hand-uppdrag leder du som lärare själv. Till din hjälp har du en väska med ett självinstruerande material framtaget av våra pedagoger. Väskan lånar du av oss och jobbar med i en timme tillsammans med dina elever i utställningarna.

 

Med pedagog

När du väljer ett pedagoglett uppdrag möter någon av Universeums pedagoger upp er i foajén och leder er genom hela uppdraget. För dig som lärare kan ett uppdrag med pedagog vara en bra introduktion till Universeum som lärmiljö.

 • Big Bang!

  På egen hand

  Eleverna ges olika utmaningar och uppgifter som handlar om livet som astronaut. De får bekanta 
sig med begrepp som tyngdkraft och Big Bang. 
Tillsammans kan ni sedan göra en resa till universums gräns och fundera på om det finns något annat liv i rymden än på jorden.

   

  Lärarhandledning till Big Bang! (pdf)
  Fakta om Rymden (pdf)

  Boka
 • Coacha kroppen

  På egen hand

  Hur fungerar kroppen egentligen? Under uppdraget får eleverna prova på olika fysiska aktiviteter samtidigt som de coachar idrottare. Hur ska en fotbollspelare träna för att dribbla snabbare? Hur blir en klättrare mer uthållig och hur kan en fridykare öva upp förmågan att hålla andan?

   

  Lärarhandledning till Coacha kroppen (pdf)
  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka
 • Expedition rymden

  Med pedagog

  I vårt planetarium reser vi till universums ände och undersöker om det finns något mer än det 
vi ser. Vi pratar om Big Bang och framåt. Finns 
det fler universa? Efter det utforskar vi vår rymd
utställning genom olika interaktiva utmaningar.

   

  Fakta om Rymden (pdf)

  Boka
 • Förhållanden i naturen

  På egen hand

  Hur många röda fåglar finns det i Regnskogen? Hur stor del av fiskarna i Västerhavet är torskar? Upptäck och jämför likheter och skillnader mellan olika djur. Ni får föra statistik, dra slutsatser och göra beräkningar utifrån egna undersökningar.

  Använd våra förslag på undersökningar eller ge eleverna egna uppgifter.

   

  Lärarhandledning till Förhållanden i naturen (pdf)

  Boka
 • Kampen om regnskogen

  Med pedagog

  Människor är på olika sätt beroende av regnskogen. I Kampen om regnskogen får vi se på den genom andras ögon och ställs inför olika dilemman. Vem har ansvaret för regnskogen? Och vem påverkar regnskogen?

  Under vår vandring möter vi personer som på olika sätt nyttjar regnskogens resurser. Vi tittar på kopplingen mellan vår livsstil och globala förändringar och reflekterar över vilka effekter våra val har på världens regnskogar.

   

  Fakta om Regnskogen (pdf)

  Boka
 • Kosmologi

  Med pedagog

  Vad vet vi om det universum vi lever i? Vi gör en resa från Hubbles flyende galaxer till Big bang med inflationsbubblor och multiversa.

  Bokningsbart under temaveckor i december.

   

  Fakta om Rymden (pdf)

 • Liv i havet

  Med pedagog

  Majoriteten av jordens yta består av hav. Dyk ner under ytan och möt dess invånare! Vi utforskar både kalla och varma hav, från västkustens krabbor och fiskar till de tropiska oceanernas koraller och hajar. Vi tittar närmare på djurens levnadssätt och anpassningar. Vi talar även om hur världshaven påverkas av oss människor.

   

  Fakta om Akvariehallen (pdf)

  Boka
 • Liv i regnskogen

  Med pedagog

  Kliv in i den varma, fuktiga sydamerikanska regnskogen. Vi tar reda på vad som är typiskt för en tropisk regnskog, spanar på djur och växter och pratar om de olika arternas spännande liv.

  Under uppdraget berörs biologisk mångfald, anpassningar och livscykler. Vi reflekterar också över människans påverkan på jordens regnskogar. Närkontakt med tropiska djur garanteras!

   

  Fakta om Regnskogen (pdf)

  Boka
 • Mät och måtta

  På egen hand

  Mätväskan innehåller all tänkbar utrustning för att göra olika matematiska undersökningar på Universeum. Räkna till exempel ut volymer i vår regnskog eller mät längder, massa och tid i de tekniska utställningarna.

  Använd våra förslag på undersökningar eller ge eleverna egna uppgifter.

   

  Lärarhandledning till Mät och måtta (pdf)

  Boka
 • Utforska ekosystem

  Med pedagog

  Är den nordiska naturen alls lik regnskogens exotiska myller? På ett aktivt sätt jämför vi tillsammans svenska och tropiska miljöer genom att studera skillnader och likheter mellan de olika ekosystemen.

  Begrepp som ekosystem, biologisk mångfald och näringsväv är centrala.

   

  Fakta om Regnskogen (pdf)
  Fakta om Vattnets väg (pdf)

  Boka