Skolprogram årskurs 4–6

Våra skolprogram bygger på uppdrag. Du väljer själv om du vill hålla i skolbesöket själv eller ta hjälp av våra pedagoger.

 

På egen hand

På egen hand-uppdrag leder du som lärare själv. Till din hjälp har du en väska med ett självinstruerande material framtaget av våra pedagoger. Väskan lånar du av oss och jobbar med i en timme tillsammans med dina elever i utställningarna.

 

Med pedagog

När du väljer ett pedagoglett uppdrag möter någon av Universeums pedagoger upp er i foajén och leder er genom hela uppdraget. För dig som lärare kan ett uppdrag med pedagog vara en bra introduktion till Universeum som lärmiljö.

 • Astronaut på rymdstationen

  På egen hand

  Vad gör en astronaut egentligen? Hur påverkar tyngdlösheten det dagliga livet ombord på rymdstationen? Vid olika montrar, som Gravitationstratten och Planetvågarna, undersöker eleverna bland annat gravitationens effekter.

   

  Lärarhandledning till Astronaut på rymdstationen (pdf)
  Fakta om Rymden (pdf)

  Boka
 • Bygg klotterrobotar

  Med pedagog

  Konstruera och bygg era egna klotterrobotar! Montera elmotor, batteri och kablage tillsammans med några enkla komponenter. Sen kan robotarna fara fram och skapa konst! Men kan vi få dem att rita det vi vill? Eller lever de sitt eget liv?

  Tillsammans kommer robotarna att skapa en jättetavla som ni kan ta med till skolan och hänga upp i klassrummet.

  Boka
 • Djur i havet

  På egen hand

  Möt världshavens invånare, som hajar, rockor och sjöstjärnor, och få en inblick i livet i både kalla och varma vatten. Uppdraget innehåller spännande uppgifter om djurlivet under ytan. Bland annat får eleverna undersöka och studera olika arters levnadssätt.

  Begrepp som ekologi, anatomi, anpassning och artkunskap är centrala.

   

  Lärarhandledning till Djur i havet (pdf)
  Fakta om Akvariehallen (pdf)

  Boka
 • Djur och växter i Amazonas

  På egen hand

  Vi beger oss till Amazonas tropiska hetta och möter några av regnskogens invånare, till exempel apor, grodor och fåglar. Eleverna får ta sig an spännande uppgifter i Regnskogen och studera olika arters levnadssätt.

  Begrepp som ekologi, anatomi, anpassning och artkunskap är centrala.

   

  Lärarhandledning till Djur och växter i Amazonas (pdf)
  Fakta om Regnskogen (pdf)

  Boka
 • Djur och växter i Sverige

  På egen hand

  Välkomna till Vattnets väg, en levande miniatyrmodell av Sverige. Ni upptäcker landets olika naturtyper och möter svenska djur och växter på nära håll.

  Eleverna får lösa olika engagerande uppgifter som handlar om Sveriges djur- och växtliv, bland annat genom att undersöka och studera olika arters levnadssätt. Begrepp som naturkunskap, ekologi, anatomi, anpassning och artkunskap är centrala.

   

  Lärarhandledning till Djur och växter i Sverige (pdf)
  Fakta om Vattnets väg (pdf)

  Boka
 • Förhållanden i naturen

  På egen hand

  Hur många röda fåglar finns det i Regnskogen? Hur stor del av fiskarna i Västerhavet är torskar? Upptäck och jämför likheter och skillnader mellan olika djur. Ni får föra statistik, dra slutsatser och göra beräkningar utifrån egna undersökningar.

  Använd våra förslag på undersökningar eller ge eleverna egna uppgifter.

   

  Lärarhandledning till Förhållanden i naturen (pdf)

  Boka
 • Koll på hälsa

  Med pedagog

  Hälsa är mer än bara träning och kost. Det handlar om att hela kroppen ska må bra! Genom olika utmaningar reflekterar vi tillsammans över sömn, mat, motion och sociala relationer. Vi avslutar med en spännande quiz!

   

  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka
 • Kosmos tur och retur

  Med pedagog

  Hur vet vi vad vi vet om universum? Vi följer i spåren av några satelliter och rymdsonder för att utforska vårt solsystem och ta oss vidare ut i rymden. I flera olika övningar utmanas vi sedan att utforska olika rymdexpeditioner som människan har gjort.

   

  Fakta om Rymden (pdf)

  Boka
 • Kosmologi

  Med pedagog

  Vad vet vi om det universum vi lever i? Vi gör en resa från Hubbles flyende galaxer till Big bang med inflationsbubblor och multiversa.

  Bokningsbart under temaveckor i december.

   

  Fakta om Rymden (pdf)

 • Liv i havet

  Med pedagog

  Majoriteten av jordens yta består av hav. Dyk ner under ytan och möt dess invånare! Vi utforskar både kalla och varma hav, från västkustens krabbor och fiskar till de tropiska oceanernas koraller och hajar. Vi tittar närmare på djurens levnadssätt och anpassningar. Vi talar även om hur världshaven påverkas av oss människor.

   

  Fakta om Akvariehallen (pdf)

  Boka
 • Liv i regnskogen

  Med pedagog

  Kliv in i den varma, fuktiga sydamerikanska regnskogen. Vi tar reda på vad som är typiskt för en tropisk regnskog, spanar på djur och växter och pratar om de olika arternas spännande liv.

  Under uppdraget berörs biologisk mångfald, anpassningar och livscykler. Vi reflekterar också över människans påverkan på jordens regnskogar. Närkontakt med tropiska djur garanteras!

   

  Fakta om Regnskogen (pdf)

  Boka
 • Mät och måtta

  På egen hand

  Mätväskan innehåller all tänkbar utrustning för att göra olika matematiska undersökningar på Universeum. Räkna till exempel ut volymer i vår regnskog eller mät längder, massa och tid i de tekniska utställningarna.

  Använd våra förslag på undersökningar eller ge eleverna egna uppgifter.

   

  Lärarhandledning till Mät och måtta (pdf)

  Boka
 • Orden i naturen

  Med pedagog

  Vi följer årstidsväxlingarna i vår levande modell av Sveriges natur. Tillsammans reder vi ut några naturvetenskapliga begrepp som är kopplade till årstiden, som nedbrytning, livscykler, pollinering, anpassningar, kretslopp och fotosyntes.

  Under uppdraget jobbar vi både tillsammans och i mindre grupper.

   

  Fakta om Vattnets väg (pdf)

  Boka
 • Regnskogens växtverk

  Med pedagog

  Tänk om du var en växt i den sydamerikanska regnskogen. Hur skulle du leva? Hur skulle du sprida dina frön? Och vad eller vem skulle kunna hota dig? Aktivera din växtpower så tar vi oss in i regnskogens gröna värld!

   

  Fakta om Regnskogen (pdf)

  Boka
 • Stadens hemligheter

  Med pedagog

  Vad menas med tekniska system? Hur fungerar ett vattentorn? Och kan man verkligen transportera värme? Är el bara två hål i väggen? I Stadens hemligheter tar vi reda på hur de underjordiska systemen i en stad fungerar. Under våra fötter gömmer sig geniala tekniska lösningar! Eleverna får koppla ihop de olika systemen i tredimensionella modeller och undersöka hur systemen samverkar.

  Max 16 elever/grupp.

  Bokningsbart under temaveckor i mars 2017.

  Boka
 • Tekniklabbet: Little bits

  Med pedagog

  Bygg med avancerad elektronik på ett innovativt sätt! Eleverna får ta sig an tekniska utmaningar och hitta lösningar med hjälp av sensorer och komponenter som samverkar med varandra. I Tekniklabbet blir avancerad teknik synlig, begriplig och lätt att laborera med. Släpp loss kreativiteten och skapa smarta lösningar!

  Boka
 • Upp och hoppa

  På egen hand

  Snabb som en gepard eller rörlig som en bläckfisk? Kom och må bra tillsammans i utställningen Hälsa! Under uppdraget får ni utforska hur kul det är att röra på sig och vilka fördelar det ger.

  Uppgifterna tränar elevernas motoriska förmågor och låter dem upptäcka hur lustfyllt fysisk aktivitet kan vara.

   

  Lärarhandledning till Upp och hoppa (pdf)
  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka