Programmering och teknik

Vi älskar teknik och programmering. Kom och bygg, räkna och programmera med oss!

 

I vårt skolprogram hittar du olika typer av besök. Föreställningar, guidningar och laborationer leds av en Universeumspedagog. Innehållet anpassas efter gruppens behov och förutsättningar. Hör gärna av dig om din klass eller grupp har särskilda behov.

Självledda uppdrag leder du som lärare. Till din hjälp har du ett självinstruerande material framtaget av våra pedagoger. Det får du låna av oss helt utan kostnad.

 

Bokning och priser

Boka via vår onlinebokning. Bokningsknapparna tar dig direkt till vald produkt.

Alla priser hittar du på sidan Bokning och priser.

 • Robotakuten

  Laboration
  FSK–F

  Djurvårdaren på Universeum är sjuk. Då får vår robot rycka in! Djuren skickar meddelanden till roboten, men de är svåra att förstå. Utifrån meddelandena konstruerar vi entydiga, stegvisa instruktioner som roboten kan följa. Med vår hjälp får djuren allt de behöver för att må bra.

   

  Vi kan även komma ut till er skola med Robotakuten. Kontakta skolinfo@universeum.se för mer information. 

  Boka
 • Djurens matteäventyr

  Självlett uppdrag
  FSK–F

  Följ med på ett spännande matteäventyr i djurens värld! Under lustfyllda former får ni upptäcka matematiska begrepp och samtidigt använda kroppen för att träna motorik och balans. Hjälp djuren att mäta, räkna, uppskatta vikt, ordna och upptäcka färger!

  Uppdraget förutsätter inte läskunnighet.

   

  Lärarhandledning Djurens matteäventyr (pdf)
  Fakta om Vattnets väg (pdf)

  Boka
 • Robotutmaningen

  Laboration
  1–3

  Hur kan vi styra en robot till att göra som vi vill? Vi lär oss grunderna i programmering och möter varandra i ett rafflande spel. Här gäller det att ge tydliga instruktioner och tänka till! Klarar ni varandras utmaningar?

   

  Vi kan även komma ut till er skola med Robotutmaningen. Kontakta skolinfo@universeum.se för mer information. 

  Boka
 • Programmeringsverkstan

  Laboration
  4–6

  I Programmeringsverkstan lär vi oss grunderna i visuell programmering och löser uppgifter genom att programmera en Microbit. Med programmering kan denna enkortsdator omvandlas till nästan vad som helst – om och om igen.

  Boka
 • Sensorstyrning

  Laboration
  4–6

  Med hjälp av våra fem sinnen kan vi människor samla in information om världen runt omkring oss. Men hur gör datorer och maskiner egentligen? Med hjälp av en micro:bit utforskar vi sensorer – vad de kan göra, vilka användningsområden de kan ha och hur de går att programmera.

  Boka
 • Tekniklabbet

  Laboration
  4–6

  Bygg med avancerad elektronik på ett innovativt sätt! Vi tar oss an tekniska utmaningar och hittar lösningar med hjälp av sensorer och komponenter som samverkar med varandra. Under laborationen använder vi Little bits, elektroniska byggblock som gör avancerad teknik synlig, begriplig och lätt att experimentera med.

   

  Vi kan även komma ut till er skola med Tekniklabbet. Kontakta skolinfo@universeum.se för mer information. 

  Boka
 • Sensorsinnet

  Laboration
  7–9

  Vad är en sensor? Hur fungerar den? Och var finns sensorer? Med hjälp av en micro:bit bygger vi ett eget supersinne samtidigt som vi utforskar olika typer av information som sensorer kan ge. Vi lär oss också styra sensorerna och klurar på hur de kan förenkla vår vardag.

  Boka
 • Svar på tal

  Laboration
  7–9

  Trött på människor som säger till dig vad du ska göra? Det är nog datorerna också – deras enda egentliga uppgift är att göra som de blir tillsagda. Men med ökande intelligens kan de snart kanske ta egna initiativ. Bekanta dig med en artificiell intelligens och hjälp den att ge människorna svar på tal.

  Boka
 • Digital källkritik

  Guidning
  7–9

  Nya digitala verktyg ger möjligheter att skapa, sprida och styra information snabbare och bredare än tidigare. Men att förstå systemen och algoritmerna som styr vårt informationsflöde är inte bara viktigt för individen utan även för demokratin. I dagens enorma informationsflöde har det blivit viktigare än någonsin att vara källkritisk – vem säger vad och varför? Och finns filterbubblor egentligen?

  Digital källkritik är uppdelad på fyra tillfällen. Få ut det mesta av innehållet genom att boka dem i tur och ordning. Läs mer på vår onlinebokning.

  Boka