Nobelvecka

Vecka 49 kör vi Nobelvecka på Universeum med kluriga aktiviteter inspirerade av Alfred Nobel och olika Nobelpristagare. Spana in och boka något av våra laddade Nobelguidningar!

 

Vad handlar årets Nobelpris egentligen om? Vi förklarar på ett lättfattligt sätt och går igenom Nobelprisen i fysik, kemi och medicin tillsammans med praktiska övningar som är kopplade till de olika Nobelprisen.

Alla Nobelguidningar leds en Universeumpedagog. Välj en av guidningarna nedan. Vi möter upp er och leder er genom hela guidningen.

 

Bokning och priser

Guidningarna under Nobelveckan är kostnadsfria.

Klasser med skolavtal har fri entré. Kolla om din skola har skolavtal.

Övriga klasser betalar 85 kr/elev. En vuxen per åtta elever kostnadsfritt. Övriga medföljande betalar 85 kr/person.

 

Bokning gör via vår onlinebokning
 

På sidan Planera skolbesöket finns material och information inför besöket. Självklart stannar ni kvar på Universeum så länge ni vill efter ert bokade besök.

 • Nobelpriset i fysik

  4–9

  Årets Nobelpris i fysik handlar om gravitationsvågor.

  Gravitationsvågor är ett helt nytt sätt att se de våldsammaste händelserna i rymden och testa gränserna för vårt vetande. Att gravitationsvågor förekommer kunde Albert Einstein förklara redan för hundra år sedan, men det var först 2015 som de kunde observeras tack vare mätningar med laser i USA.

  Årets pris går till Rainer Weiss, Barry C. Barish och Kip S. Thorne: "för avgörande bidrag till LIGO-detektorn och observationen av gravitationsvågor"

  Boka
 • Nobelpriset i kemi

  4–9

  Årets Nobelpris i kemi handlar om avbildning av livets molekyler.

  Pristagarna har utvecklat en metod som möjliggör och förenklar avbildningen av biomolekyler. Upptäckten är avgörande för både den grundläggande förståelsen av livets kemi och läkemedelsutvecklingen.

  Årets pris går till Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson: "för utveckling av kryoelektronmikroskopi för högupplösande strukturbestämning av biomolekyler i lösning".

  Boka
 • Nobelpriset i fysiologi eller medicin

  F–3

  Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin handlar om vår “biologiska sömnklocka”.

  Pristagarnas upptäckter förklarar hur växter, djur och människor optimerar sin kropp så att den är väl förberedd inför dygnets olika faser. Den inre klockan påverkar väldigt mycket av vår kropp. Klockan finns i nästan alla våra celler och är väldigt viktig för kroppens processer.

  Årets pris går till Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young: “för deras upptäckter av molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm”

  Boka