Kemi

Vi ger oss in i en värld av atomer, kolföreningar och ädelgaser! Kemi finns överallt runt oss, luften vi andas, maten vi äter och sakerna vi använder i våra dagliga liv. I vårt kemilabb undersöker vi kemins fantastiska värld.

 

I vårt skolprogram hittar du olika typer av besök. Föreställningar, guidningar och laborationer leds av en Universeum pedagog. Innehållet anpassas efter gruppens behov och förutsättningar. Hör gärna av dig om din klass eller grupp har särskilda behov.

Självledda uppdrag leder du som lärare. Till din hjälp har du ett självinstruerande material framtaget av våra pedagoger. Det får du låna av oss helt utan kostnad.

 

Bokning och priser

Boka via vår onlinebokning. Bokningsknapparna tar dig direkt till vald produkt.

Alla priser hittar du på sidan Bokning och priser.

 • Bertas gaser

  Laboration
  Fsk–F

  Häng med in i Kemilabbet och träffa draken Berta. Tillsammans undersöker vi den osynliga gasen som finns runt omkring oss. Vi funderar över hur gas kan bildas, om något kan vara fullt fast det ser tomt ut och att gas faktiskt kan ta plats. Med hjälp av demonstrationer och laborationer utforskar vi egenskaper hos de fantastiska och osynliga gaserna.

  Boka
 • Vattenlabbet

  Laboration
  F–3

  Följ med på en djupdykning i vatten och dess olika former: Fast, flytande och gas. Genom en spännande naturvetenskaplig undersökning studerar vi vattnets kretslopp och får svar på frågor som varför havet är salt och var regnet kommer ifrån? Och kan vatten ta slut?

  Boka
 • Fossilmysteriet

  Laboration
  2–6

  FN har utsett 2019 till periodiska systemets år. Välkomna till kemilabbet där ni genom kluriga uppdrag får en introduktion till periodiska systemet. Mysteriet i kemilabbet inleds med att eleverna får veta att de ska rädda det värdefulla dinosauriefossilet. Med hjälp av systematiska undersökningar och det periodiska systemet löser vi uppdraget tillsammans.

  Boka
 • Kemi med Chalmers

  Laboration
  4–6

  Som en del i sin utbildning ska studenter på Chalmers planera och genomföra en kemilaboration för årskurs 4–6 på Universeum. Kom till Kemilabbet och labba med Chalmersstudenterna!

  Laborationerna är kostnadsfria, men entrébiljett till Universeum krävs. Avtalsklasser har fri entré, övriga betalar från 85 kr/elev.

   

  Kemi med Chalmers är bokningsbar 13 maj, 15 maj, 17 maj och 22 maj.

  Boka
 • Kemimysteriet

  Laboration
  4–6

  Vad är det som gömmer sig i provrören? På ett systematiskt och metodiskt sätt undersöker vi olika ämnen. Bland annat kollar vi vad som löser sig i vatten och inte. Vi tar också reda på vilka ämnen som är sura och vilka som är basiska. Efter noggranna tester kan vi dra slutsatser om provrörens innehåll och lösa mysteriet!

  Boka
 • Livsviktig kemi

  Laboration
  4–6

  Idag kan vi bota infektioner och sjukdomar som tidigare kunde vara livshotande. På 150 år har medellivslängden nästan fördubblats i Sverige. Och utvecklingen bara fortsätter – mycket tack vare nya läkemedel. Men för att medicinen ska kunna göra nytta måste den nå fram till rätt plats i kroppen. Hur går det till egentligen?

  Boka
 • Kemianalysen

  Laboration
  7–9

  Vad händer när vi blandar olika ämnen med varandra? Reagerar de på olika sätt? Vi planerar och genomför en systematisk undersökning för att identifiera okända pulver och vätskor. Har vi arbetat noggrant och systematiskt får vi reda på vilka de okända ämnena är.

  Boka
 • Läkemedelslabbet

  Laboration
  8-GY

  Hur fungerar medicin när man är sjuk? Och var kommer medicin från? Tack vare vetenskapliga framsteg kan vi idag testa och anpassa läkemedel på sätt som tidigare var omöjliga.

  Med labbrock och skyddsglasögon på kliver vi in i kemins magiska värld och framställer ett vanligt smärtstillande läkemedel. Med hjälp av molekylmodeller funderar vi också på hur vi kan ändra ett ämnes egenskaper genom en kemisk reaktion.

  Boka
 • Toxinlabbet

  Guidning och laboration
  7–GY

  Vi gör en laborativ djupdykning i kemin och mekanismerna bakom ormars och ödlors gift. Gift är inte bara farligt för den som blir biten, det kan också leda till nya medicinska upptäckter som räddar liv.

  Följ sedan med när vi kommer riktigt nära Universeums fascinerande reptiler som är älskade av många, fruktade av andra och viktiga för alla.

  Boka