Idrott och hälsa

I Hälsa handlar allt om dig – din kropp, knopp och själ. Ta reda på vad kroppen behöver för att må bra, vilken effekt olika sorters träning har och varför det det är så viktigt med vila!

 

I vårt skolprogram hittar du olika typer av besök. Föreställningar, guidningar och laborationer leds av en Universeumspedagog. Innehållet anpassas efter gruppens behov och förutsättningar. Hör gärna av dig om din klass eller grupp har särskilda behov.

Självledda uppdrag leder du som lärare. Till din hjälp har du ett självinstruerande material framtaget av våra pedagoger. Det får du låna av oss helt utan kostnad.

 

Bokning och priser

Boka via vår onlinebokning. Bokningsknapparna tar dig direkt till vald produkt.

Alla priser hittar du på sidan Bokning och priser.

 • Kropp och knopp

  F–3
  Självlett uppdrag

  Varför är det viktigt att sköta sina tänder? Vad är ett nyttigt mellanmål? Och varför det är så bra att röra på sig och men också viktigt att vila? I det här självledda uppdraget lär vi oss allt för att vår kropp och knopp ska må riktigt bra!

   

  Lärarhandledning Kropp och knopp (pdf)
  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka
 • Apans klätteräventyr

  FSK
  Självlett uppdrag

  Kan ni balansera som en ibis, hoppa som en groda eller klättra som en apa? I Apans klätteräventyr tränar ni på ett lustfyllt sätt motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning i vår hälsautställning.

  Uppdraget förutsätter inte läskunnighet.

   

  Lärarhandledning Apans klätteräventyr (pdf)
  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka
 • Hälsoakuten

  Föreställning
  FSK–3

  Är det vettigt att hänga upp och ner hela dagen? Vad händer om vi aldrig vilar? Och måste vi sluta att äta kött för att må bra? I vår tvistade hälsoshow svarar doktorn på djurens inskickade frågor om betydelsen av motion, sömn och mat – och ni får vara publik!

  Föreställningen pågår i ca 25 minuter. Därefter passar det bra att upptäcka Hälsa, vår utställning om kropp, själ och välmående.

   

  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka
 • Upp och hoppa

  Självlett uppdrag
  4–6

  Snabb som en gepard eller rörlig som en bläckfisk? Kom och må bra tillsammans i utställningen Hälsa! Under uppdraget får ni utforska hur kul det är att röra på sig och vilka fördelar det ger. Uppgifterna tränar elevernas motoriska förmågor och låter dem upptäcka att olika träningsformer ger olika kroppsliga effekter.

   

  Lärarhandledning Upp och hoppa (pdf)
  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka
 • Koll på hälsa

  Guidning
  4–9

  Hälsa är mer än bara träning och kost. Det handlar om att hela kroppen ska må bra! Genom olika utmaningar reflekterar vi tillsammans över sömn, mat, motion och sociala relationer. Vi avslutar med ett spännande quiz.

   

  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka
 • Coacha kroppen

  Självlett uppdrag
  7–GY

  Hur påverkar styrke-, konditions-, rörlighets- och mental träning kroppen? Under uppdraget får eleverna prova på olika fysiska aktiviteter samtidigt som de sätter upp mål för idrottare. Hur ska en fotbollspelare träna för att dribbla snabbare? Hur blir en klättrare mer uthållig och hur kan en fridykare öva upp förmågan att hålla andan? Eleverna får använda ord och begrepp för träningsformer, levnadsvanor och kroppsuppfattning när de diskuterar de kroppsliga och mentala effekterna av träning.

   

  Lärarhandledning Coacha kroppen (pdf)
  Fakta om Hälsa (pdf)

  Boka