Halloweenvecka

Under hela vecka 43 blir det rysligt värre i Universeums skolprogram. Vi har lite kusliga, kluriga och lite kladdiga föreställningar, guidningar och laborationer hela veckan innan höstlovet. Läskigt välkommen!

 

I vårt skolprogram hittar du olika typer av besök. Föreställningar, guidningar och laborationer leds av en Universeumspedagog. Innehållet anpassas efter gruppens behov och förutsättningar.

 

Bokning och priser

Boka via vår onlinebokning. Bokningsknapparna tar dig direkt till vald produkt.

Alla aktiviter under halloweenveckan är kostnadsfria. Avtalsskolor har fritt inträde. Övriga betalar 85 kr/elev.

 • Kusliga kryp och rysliga reptiler

  Guidning
  F–9

  Är kackerlackor mysiga att klappa och är ormar verkligen slemmiga? Kom närmre spännande djur och lär dig mer om deras fascinerande liv och anpassningar. Vi tar reda på varför vi människor behöver småkryp och hur ett hållbart nyttjande av våra naturresurser påverkar naturen och de ekosystemtjänster vi förlitar oss på.

  Boka
 • Naturens blodsugare

  Quiz
  7–9

  Ett nervkittlande quiz om djur som gillar blod! Tillsammans diskuterar vi livets utveckling och mångfald utifrån evolutionsteorin genom att titta närmare på hur olika vampyrlika egenskaper och beteenden har uppkommit. Vi tar också upp begreppet biologisk mångfald och ställer frågan: är det en bra idé att utrota fästingar och stickmyggor?

  Boka
 • Giftiga djur

  Guidning
  F–GY

  Följ med och spana på spännande giftormar! Vi tar reda på vad det är för skillnad mellan huggormar och giftsnokar och bekantar oss med inlandstaipanen som är den giftigaste landlevande ormen! Hur är ormar anpassade till sina levnadsmiljöer? Finns det giftiga ormar i Sverige? Vad äter en orm och hur fungerar deras gift? Vi möter en mångfald av fascinerande giftormar från alla världens hörn!

  Boka
 • Blodiga igel

  Guidning
  FÖ+F

  Är blodigeln en vampyr, den suger ju blod? Varför användes blodiglar till att läka sjukdomar på medeltiden i Sverige? Och är det verkligen möjligt att klara sig utan föda i ett helt år? Vi kollar närmre på en fascinerande ringmask med blodstörst...

  Boka
 • Slajmfabriken

  Laboration
  F–3

  Vad blir det om du blandar vatten och psylliumfrön? Slajm! Vad händer om vi byter ut vattnet mot läsk? Vi blandar, jämför och undersöker de klibbiga resultaten. Ta med ditt eget slajm hem och skräm någon från vettet.

  Boka
 • Experimentkällaren

  Föreställning
  4–9

  Det ryker, pyser och bubblar i Universeums källare. Välkommen hit till en spännande experimentshow med kyla som tema! Vad är egentligen skillnaden mellan kallt och varmt? Kan vi koka i något som är flera hundra minusgrader? Med flytande kväve blåser vi upp ballonger, bygger smällare och hittar på annat kul.

  Boka
 • Gastmakeriet

  Laboration
  1–6

  Det händer kusliga, konstiga saker på plan 3 ... Bygg ett eget spöke i Gastmakeriet. Med motor, batteri och elkretsar får du pappersspöket att hemsöka Teknoteket! Men frågan är om du kan få det att lyda dig eller har du släppt lös krafter du inte kan kontrollera…

  Boka