Astronomi och fysik

Följ med oss ut i rymden och in i fysikens fascinerande värld! Med rykande experiment, svindlande resor till andra galaxer och kluriga laborationer gör vi både det gigantiskt stora och allra minsta begripligt.

 

I vårt skolprogram hittar du olika typer av besök. Föreställningar, guidningar och laborationer leds av en Universeumspedagog. Innehållet anpassas efter gruppens behov och förutsättningar.

Självledda uppdrag leder du som lärare. Till din hjälp har du ett självinstruerande material framtaget av våra pedagoger. Det får du låna av oss helt utan kostnad.

 

På sidan Planera skolbesöket finns material och information inför besöket. Självklart stannar ni kvar på Universeum så länge ni vill efter ert bokade besök.

 

Bokning och priser

Boka via vår onlinebokning. Bokningsknapparna tar dig direkt till vald produkt.

Alla priser hittar du på sidan Bokning och priser.

 • Big Bang!

  Självlett uppdrag
  7–9

  Under uppdraget ges eleverna olika uppgifter som handlar om universums uppbyggnad och livet som astronaut. De får bekanta 
sig med begrepp som tyngdkraft, solsystem och Big Bang. 
I slutet av uppdraget kan ni tillsammans göra en resa till universums gräns och fundera på om det finns liv någon annanstans i rymden än på jorden.

   

  Lärarhandledning Big Bang! (pdf)
  Fakta om Rymden (pdf)

  Boka
 • Expedition rymden

  Guidning
  7–9

  Var kommer vi ifrån? Finns det annat liv i rymden? Och hur stort är universum egentligen? Under en resa till universums ände undersöker vi universums uppbyggnad och naturvetenskapliga teorier om dess uppkomst. I en rad utmaningar får vi sedan utforska hur liv klarar rymdens tuffa förhållanden.

   

  Fakta om Rymden (pdf)

  Boka
 • Experimentkällaren

  Föreställning
  F–9

  Det ryker, pyser och bubblar i Universeums källare. Välkommen hit till en spännande experimentshow med kyla som tema! Vad är egentligen skillnaden mellan kallt och varmt? Kan vi koka i något som är flera hundra minusgrader? Med flytande kväve blåser vi upp ballonger, bygger smällare och hittar på annat kul.

  Bokningsbart vecka 20–24.

 • Kosmologen

  Guidning
  GY

  Vad vet vi om det universum vi lever i? Vi gör en resa från Hubbles flyende galaxer till Big bang med inflationsbubblor och multiversa. Under guidningen i vårt planetarium utforskar vi universums utveckling och struktur. Vi pratar också om vad som kännetecknar en naturvetenskaplig frågeställning och hur modeller, metoder och teorier kan hjälpa oss att förstå verkligheten.

   

  Fakta om Rymden (pdf)

  Boka
 • Kosmos tur och retur

  Guidning
  4–6

  Hur vet vi vad vi vet om universum? Vi följer i spåren av några satelliter och rymdsonder för att utforska vårt solsystem och ta oss vidare ut i rymden. I flera olika övningar undersöker vi sedan några genomförda rymdexpeditioner. Vilka upptäcker har vi människor gjort inom fysikområdet och vad har de haft för betydelse för våra levnadsvillkor och syn på världen?

   

  Fakta om Rymden (pdf)

  Boka
 • Mitt i rymden

  Självlett uppdrag
  F–3

  Gör en resa ut i rymden och upptäck hur det är att bo, leva och jobba på en rymdstation. Hur gör astronauterna när de går på toaletten och varför är de fastspända när de sover? Kan det ha med tyngdkraften att göra?

  Uppdraget förutsätter inte läskunnighet.

   

  Lärarhandledning Mitt i rymden (pdf)
  Fakta om Rymden (pdf)

  Boka
 • Rymdliv

  Självlett uppdrag
  4–6

  Vad gör en astronaut egentligen och hur påverkar tyngdlösheten livet ombord på rymdstationen? Genom olika uppdrag och enkla systematiska undersökningar fördjupar eleverna sig bland annat i gravitationens effekter, solsystemets himlakroppar och människans användning av satelliter.

  Rymdliv hette tidigare Astronaut på rymdstationen.

   

  Lärarhandledning Rymdliv (pdf)
  Fakta om Rymden (pdf)

  Boka
 • Stjärnresan

  Guidning
  F–3

  I vårt planetarium tittar vi tillsammans ut mot stjärnor som människor har sett i alla tider. Därefter reser vi ut i vårt solsystem och undersöker hur himlakroppar och satelliter rör sig. Hur hänger egentligen jorden, månen och solen ihop? Till sist utforskar vi vår rymdutställning genom olika kluriga utmaningar. Bland annat försöker vi förstå vad tyngdkraft är för något.

   

  Fakta om Rymden (pdf)

  Boka