Rymddag med Jessica Meir

205 dagar i rymden. 3 280 varv runt jorden. Svenskamerikanska astronauten Jessica Meir kommer till Universeum för en dag fylld av rymden!

 

Den 19 juni tar vi på oss rymddräkten och kastar oss ut bland kometer och planeter. Följ med på en galaxresa och se om universeum har något slut. Lär dig mer om Sveriges roll i rymden och nyttan med rymdforskning. Men framför allt kan du träffa Jessica Meir och få veta hur man blir astronaut men också hur framtida rymdbaser kan hjälpa oss att leva mer hållbart på jorden. 

Hela programmet är maxat med raketer och planeter. Få en nybörjarguide till rymdraketer i VR, pricka planeten i rymdresan, se när vi skjuter upp en raket och lyssna till intressanta miniföreläsningar om avlägsna galaxer, mörka materia, jättestora stjärnor och mycket mer.
Här finns massor med aktiviteter för både unga och äldre för både tillsammanstid och ensamtid. Klicka in dig på programmet så hittar du mer vad som händer den 19 juni. 

 

Om Jessica Meir

Jessica Meir är marinbiolog, forskare och astronaut. Den 25 september 2019 påbörjade hon sin första resa ut i rymden med slutdestination Internationella rymdstationen (ISS). Där genomförde hon flera rymdpromenader, bland annat den första med bara kvinnliga deltagare. Totalt har hon spenderat 205 dagar i rymden. Jessica Meir har svenskt medborgarskap tack vare sin svenskfödda mamma. Hon är trespråkig och kan konversera på svenska. Jessica Meir är en av de 18 astronauter som ingår i NASAs The Artemist Team, vilket innebär att hon kan bli den första kvinnan på månen.

 

Rymddagen arrangeras i samarbete med Rymdstyrelsen, Saab, GKN Aerospace, Chalmers, Göteborgs universitet och Cobham Gaisler. Rymddagen ingår i ordinarie entrébiljett, årskort och fribiljetter.

 

Ur programmet den 19 juni
 • Drömmen om rymden med Jessica Meir

   

  Jessica Meir arbetar på NASA och är en livs levande astronaut!  Kom och bli inspirerad av hennes personliga historia och vad man kan göra för att själv bli en astronaut.

  Detagare: Jessica Meir (NASA), Moa Skan (Stockholms universitet) och Theresia Hestad (Saab)
  Aktiviteten hålls på engelska).

   

  The Hub

  Klockan: 13:45–14:30

 • Galaxresan

   

  Var i rymden befinner vi oss? Vad vet vi om andra galaxer? Och finns det annat liv där ute någonstans? Vi ger oss iväg på en svindlande resa bland stjärnor och planeter, från jorden till universums ände. Om nu universum har något slut?

   

  Guidning i Rymdresan

  Se dagens program för tider

 • Rymden tur och retur med Jessica Meir

  Hur kan vi skapa hållbara system i rymden och hur kan denna forskning hjälpa oss på jorden? Lyssna på ett spännande och viktigt samtal om människans framtid på jorden och i rymden. 

  Deltagare: Maria Nyström  Chalmers, Jessica Meir NASA och Sammie Chimusoro ESA Bic.
  Samtalsledare: Theresia Hestad (Saab) och Moa Skan (Stockholms universitet).
  Aktiviteten hålls på engelska.

   

  The Hub

  Klockan: 14:45–15:50

 • Testa VR och utforska rymdraketen Ariane 6

   

  Raketen Ariane 6 är en ny europeisk rymdraket som beräknas göra sin första rymdfärd 2023. Men redan nu kan du få uppleva raketen i VR! Det kittlar till i magen när hissen tar dig upp mot raketens topp och gungar lätt när den stannar på de olika våningarna. Kom och prova VR tillsammans med GKN

   

  Testa på i The Hub

  Se dagens program för tider

 • Raketuppskjutning

   

  Hur gör vi för att ta oss upp i rymden egentligen? Hur fungerar en raket? Häng på när vi skjuter upp en raket i miniformat.

   

  Plan 1

  Se dagens program för tider

 • Pop up föreläsningar om rymden

   

  Möt en expert! Överallt i Universeumhuset finns de: forskarna och vetenskaparna. Under hela rymddagen kommer de bjuda på miniföreläsningar och panelsamtal om stjärnor, jättestora stjärnor, gamla stjärnor, livet på mars eller nästan vad som helst som ryms i rymden.

   

  Hela huset

  Se dagens program för tider

 • Sagostund ”Halvan – Här kommer Rymdskeppet!”

   

  Följ med på en resan ut i rymden och lär dig massor av roliga, spännande fakta om universum! Sagan läses av raketmotor-ingenjören, Anna Lind från GKN, som gärna svarar på frågor från publiken.

   

  Plats: Miniverseum

  Se dagens program för tider