Rymdveckan

Vad vet vi om svarta hål, kan satelliter få skogen att växa och hur tog sig människan ut i rymden? Utforska rymden och rymdteknik på Universeum under Rymdveckan den 14 till 22 september.

 

För 50 år sedan satte människan för första gången sin fot på månen. Månlandningens jubileumsår uppmärksammas genom Rymdveckan, som både blickar bakåt och framåt – från historien mot framtiden, ut i rymden och tillbaka till jorden. Rymdveckan omfattar över 100 programpunkter på olika platser. Läs mer på Rymdveckans hemsida.

Universeum är en del av Rymdveckan med över 60 programpunkter. Vi har fyllt programmet med extra rymdinspirerade aktiviteter och föreläsningar, från nybörjarens guide till rymdraketer och rymdens alfabet till asteroider och Mars-rovers.


En biljett för hela veckan

Under veckan kan du köpa en unik rymdbiljett. Den ger dig fri entré till hela huset och Rymdveckans program på Universeum.

Giltig alla dagar den 14–22 september. 

Köp rymdbiljetter här


För dig som är student 

Under rymdveckan erbjuder vi 30 kostnadsfria biljetter om dagen för studenter från Chalmers och Göteborgs universitet. Platserna bokas via vår onlinebokning och först till kvarn gäller. Vid ankomst uppvisas giltigt studentkort i kassan.

 

Rymdveckans program på Universeum

14 september 

Full koll på vädret kräver satelliter

11.00 i Akvariehallen

”Regn igen? Men det skulle ju vara solsken!” Trots alla klagomål blir faktiskt väderprognoser bättre för varje år. Häng med en väderexpert och utforska allt från vattenånga och ispartiklar till nya satellitinstrument. Inspiration med Patrick Eriksson från Chalmers.

Nybörjarens guide till rymdraketer

11.00 i foajén

Vad är en rymdraket och varför har vi dem? Hur kan människor dra nytta av saker som utvecklas för rymdfärder? Kom och lär dig mer om Europas rymdraket Ariane och vad GKN Aerospace sedan 40 år gjort och gör på Ariene. Inspiration med Li Forsberg från GKN.

Hotet från rymden

12.30 i Akvariehallen

Varje år landar cirka 30 000 ton utomjordiskt material från rymden på jorden. Merparten av detta material är lyckligtvis i storleksordningen ofarliga dammpartiklar, men ibland krockar stora himlakroppar med vår planet, med ödesdigra konsekvenser… Ska vi oroa oss? Inspiration med Carl Alwmark från Lunds universitet.

Hur är vädret i rymden?

12.30 i foajén 

Även om rymden känns väldigt långt bort så påverkar den oss på olika sätt varje dag. Kom och lär dig om hur rymdväder påverkar oss här på jorden! Inspiration med Moa Skan från Stockholms universitet och Astronomisk Ungdom.

Vår ärrade planet

14.00 i Akvariehallen

Vad händer när jorden krockar med en annan himlakropp? Var är alla nedslagskratrar på jorden, det finns ju så många på månen? Varför är det så farligt när asteroider och kometer krockar med jorden? Tillsammans gör vi spännande nedslag i asteroider och kometkrockar. Inspiration med Sanna Alwmark från Lunds universitet.

Hur kan vi använda oss av rymden och rymdforskning?

14.00 i The Hub

Häng med ett gäng glada entreprenörer från Innovatum Startup Rymdprogrammet och lär dig mer om allt från träningsappar för hästar, satellitdata för båtliv eller varför inte en en ny variant av brevduva!  Inspiration med Deborah Lygonis, Innovatum Startup, Adam Torkelsson, Equilab, Robert Mertens, Mooringo, Arez Mohideen, Dspatch och Almir Heralic från Procada.

15 september 

Vintergatan och avlägsna galaxer

11.00 i The Hub

Vad är en stjärna? Vad är en galax? Hur många galaxer finns det? Ta chansen att lära dig mer om fantastiska galaxer och universums uppbyggnad! Inspiration med Kirsten Kraiberg Knudsen från Chalmers. 

Nybörjarens guide till rymdraketer

11.00 i Akvariehallen

Vad är en rymdraket och varför har vi dem? Hur kan människor dra nytta av saker som utvecklas för rymdfärder? Kom och lär dig mer om Europas rymdraket Ariane och vad GKN Aerospace sedan 40 år gör på Ariene. Inspiration med Li Forsberg från GKN.

Rymdens alfabet – rymdfärder och drömmar från A till Ö

12.30 i Akvariehallen

Gagarin och rymdbasen Bajkonur, den första månlandningen, Sveriges satelliter, Hubbleteleskopet, rymdstationen ISS och drömmen om ett liv på Mars… Tillsammans följer vi med författaren Maria Küchen på en snabbtur – rymden tur och retur! Inspiration med Maria Küchen från Natur&Kultur förlaget.

Hur en processor från Göteborg utforskade solsystemet

12.30 i The Hub 

Hur styrs egentligen en satellit, rymdraket eller mobiltelefon? Vad är det som gör en dator intelligent? Välkommen på en resa från Göteborg till ytterkanten av vårt solsystem och lär dig mer om LEON-processorn – den intelligenta delen av en rymddator med Sandi Habnic från Cobham Gaisler.

Rymdens alfabet – rymdfärder och drömmar från A till Ö

14.00 i The Hub

Gagarin och rymdbasen Bajkonur, den första månlandningen, Sveriges satelliter, Hubbleteleskopet, rymdstationen ISS och drömmen om ett liv på Mars… Tillsammans följer vi med författaren Maria Küchen på en snabbtur – rymden tur och retur!
Inspiration med Maria Küchen från Natur&Kultur förlaget.

16 september 

Halvan i Rymden

9.30 i Teatergrottan

Halvan har gått flera år i rymdskola och nu är det dags för den stora nedräkningen. Nu ska han och hans team upp i rymden! I två veckor ska de leva tyngdlösa. Ute i rymden kopplas deras rymdfärja ihop med en rymdstation. Där utför Halvan och hans kollega sitt viktiga arbete under en rymdpromenad. Följ med på resan och lär dig massor av roliga, spännande fakta om rymden! Lyssna till Sagostund med Annette Gimsenius från GKN. 

Sveriges nästa forskningssatellit MATS

11.00 i foajén

MATS är den första satelliten i Rymdstyrelsens ambition att driva ett program för att kontinuerligt kunna sända upp små och billiga vetenskapliga satelliter och är planerad för uppsändning år 2020. Satelliten ska studera på ljus och väderfenomen i övre atmosfären och byggs i Göteborg. Ole Martin Christensen kommer berätta om tekniken bakom satelliten och dens vetenskapliga grunder. 
Inspiration med Ole Martin Christensen från Chalmers. 

Nybörjarens guide till rymdraketer

11.00 i Akvariehallen

Vad är en rymdraket och varför har vi dem? Hur kan människor dra nytta av saker som utvecklas för rymdfärder? Kom och lär dig mer om Europas rymdraket Ariane och vad GKN Aerospace sedan 40 år gör på Ariene. Inspiration med Alexandre Capitao Patrao från GKN.

Rymden tur och retur, hållbara lösningar för extrema miljöer

12.30 i Foajén 

Föreläsningen är en resa som beskriver hur extrema utmaningar kan kräva extrema lösningar. En framtida resa till rymden kräver en en extremt effektiv och cirkulär resursanvändning. Samtidigt blir kulturella och grundläggande sociala behov ännu viktigare i en trång kapsel på väg mot det okända. Jorden och rymden har mycket att lära av varandra och utmaningen är att ta vara på det intressanta som uppstår när dessa ytterligheter möts för att skapa bästa förutsättningar för kommande generationer. Inspiration med Christian Wilke från Lunds kommun. 

Lär känna dig själv: är du jätte eller är du dvärg?

14.00 i Akvariehallen

Om det inte hade funnits jättar och dvärgar så hade vi inte heller funnits. Jättar och dvärgar? Jo, vi pratar faktist om stjärnor! Under en spännande resa med rasande fart genom stjärnornas liv, död och omfödelse försöker vi förstå hur vi passar in i deras livscykel. Vad är vi gjorda av egentligen? Du och jag och allt omkring oss kommer från stjärnor och förblir till stjärnor igen. Inte idag, men längre fram, under tiden av dvärgar och jättar. Inspiration med Elvire De Beck från Chalmers.

17 september

Halvan i Rymden

9.30 i Teatergrottan 

Halvan har gått flera år i rymdskola och nu är det dags för den stora nedräkningen. Nu ska han och hans team upp i rymden! I två veckor ska de leva tyngdlösa. Ute i rymden kopplas deras rymdfärja ihop med en rymdstation. Där utför Halvan och hans kollega sitt viktiga arbete under en rymdpromenad. Följ med på resan och lär dig massor av roliga, spännande fakta om rymden! Lyssna till Sagostund med Li Forsberg från GKN. 

Nybörjarens guide till rymdraketer

12.30 i Akvariehallen

Vad är en rymdraket och varför har vi dem? Hur kan människor dra nytta av saker som utvecklas för rymdfärder? Kom och lär dig mer om Europas rymdraket Ariane och vad GKN Aerospace sedan 40 år gör på Ariene.
Inspiration med Alexandre Capitao Patrao från GKN.

Fågelkameran som flög till månen

11.00 från foajén

Bilderna från Apollo 11 och den första månlandningen med Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins, som togs för 50 år sedan, är några av de mest ikoniska bilderna i fotografiets historia. Händelsen dokumenterades med hjälp av en svensk kamera, en Hasselbladkamera, tillverkad här i Göteborg. Victor Hasselblad var mannen bakom kameran och det var hans fågelintresse som var drivkraften till att det alls blev en kamera. 
Inspiration med Elsa Modin från Hasselbladsstiftelsen.

ESAs satellit JUICE / Jupiterresan

12.30 i foajén

Hur utforskas rymden? Hur mycket vatten finns det på Jupiters isiga månar? Vad har JUICE med rymden att göra? Utforska framtidens svar på frågor om Jupitersystemet och lär dig mer om SWI-teleskopet från Göteborg.
Inspiration med Eva Wirström från Chalmers.

Europeisk Rover till Mars

14.00 i Akvariehallen

Finns det liv på Mars och hur hittar man det? Går det att få tillbaka material till jorden? Jonas Mörfeldt från RUAG Space berättar om den europeiska Mars-missionen där en rover ska landa på Mars yta. Rovern ska manövrera runt på ytan och borra upp material som sedan analyseras det i det inbyggda laboratoriet. ExoMars Rover skjuts upp den 25 juli nästa år.
Inspiration med Jonas Mörfeltd från RUAG. 

Månen – ESA och Europas roll i nästa fotavtryck

14.30 i Rymden

ESA och planer för etablering i månnen. International HABitation module, som skall vara färdig för uppskjutning 2025 Planerna jämförs med Apollo-projektet. Inspiration med Jan Persson från ESA. 

18 september

Rymden och vattnet på jorden

11.00 i Akvariehallen 

Thomas Klein från Havs- och vattenmyndigheten berättar mer om hur vi får bättre koll på jordens vatten med hjälp av satelliter.

Från rymden till Trollhättan

12.00–17.00 i The Hub

Utforska rymdraketer och flygplan på nära håll med GKN Aerospace i VR. Kom och flyg med oss!
Inspiration med Amanda Dalstam, Emelie Rönnbäck, Filip Jensen, Nina Nordberg och Wictor Dörrich från GKN.

Klimatforskning från rymden – ett Västsvenskt styrkeområde 

12.30 i Akvariehallen 

Rymdbaserade mätningar är avgörande för vår förståelse av klimatet och dess utveckling. Företag och forskare från Göteborg bidrar idag på ett avgörande sätt till två svenska forskningssatelliter med utpräglad klimatprofil, MATS och SIW.

Inspiration med Martin Kores från Omnisys Instruments.

3D bioprintning i rymden

14.00 i foajén

Hur påverkas människans hälsa i rymden? Kan man använda 3D bioprintning för att reparera skador i rymden? CELLINK presenterar sin vision om morgondagens läkekonst.
Inspiration med Itedale Namro Redwan från CELLINK.

19 september

Hur bygger man en satellit?

11.00 i Rymdresan 

Hur byggs en satellit? Hur fungerar de? Utforska satelliternas hemligheter med Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Raathsman.

Från rymden till Trollhättan

12.00–17.00 i The Hub

Utforska rymdraketer och flygplan på nära håll med GKN Aerospace i VR. Kom och flyg med oss! 
Inspiration med Amanda Dalstam, Emelie Rönnbäck, Filip Jensen, Nina Nordberg och Wictor Dörrich från GKN.

Satelliter får skogen att växa

12.30 i foajén

Satelliter och skogen, hur hänger de ihop? Häng med och lär dig mer om hur avverkningar, bränder och miljöförändringar i skogen tas omhand med hjälp av satellitdata. Inspiration med Anders Persson från Skogsstyrelsen. 

Rymden och nya försvarssystem

14.00 i foajén

Den internationella rymdindustrin expanderar snabbt. Nästan 2 000 aktiva satelliter cirkulerar för närvarande runt jorden och detta antal förväntas öka snabbt de närmaste åren. Saab AB breddar sitt erbjudande med en lösning som förbinder flera av de befintliga produkterna och ledningssystemen med satellitdata. Här spelar artificiell intelligens och ”machine learning” en viktig roll. Inspiration med Torild Lorentzon från SAAB.

20 september

Fågelkameran som flög till månen

11.00 i foajén

Bilderna från Apollo 11 och den första månlandningen med Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins, som togs för 50 år sedan, är några av de mest ikoniska bilderna i fotografiets historia. Händelsen dokumenterades med hjälp av en svensk kamera, en Hasselbladkamera, tillverkad här i Göteborg. Victor Hasselblad var mannen bakom kameran och det var hans fågelintresse som var drivkraften till att det alls blev en kamera. Inspiration med Elsa Modin från Hasselbladsstiftelsen.

Från rymden till Trollhättan

12.00 – 17.00 i The Hub

Utforska rymdraketer och flygplan på nära håll med GKN Aerospace i VR. Kom och flyg med oss! Inspiration med Amanda Dalstam, Emelie Rönnbäck, Filip Jensen, Nina Nordberg och Wictor Dörrich från GKN.

Fotografera det osynliga

12.30 i Akvariehallen

Den allra första bilden av ett svart hål, beläget i mitten av galaxen Messier 87 (M87) 55 miljoner ljusår ifrån oss, presenterades i april 2019. Nätverket Event Horizon Telescope (EHT), ett samarbete mellan över 200 forskare världen över, svarade för bedriften. Här får du veta hur detta var möjligt. Inspiration med Michael Lindqvist från Chalmers.

21 september

Sökandet efter liv i rymden

11.00, 12.30 och 14.00 i foajén och Akvariehallen

I det oändliga universum borde det finnas liv på fler planeter än jorden. Men trots miljarder planeter i vår hemgalax har vi fortfarande inte hittat liv eller beboeliga planeter. Är vi ensamma trots allt? Inspiration med Carina Persson från Chalmers.

Från rymden till Trollhättan

12.00 – 17.00 i The Hub 

Utforska rymdraketer och flygplan på nära håll med GKN Aerospace i VR. Kom och flyg med oss!
Inspiration med Amanda Dalstam, Emelie Rönnbäck, Filip Jensen, Nina Nordberg och Wictor Dörrich från GKN.

Vart tog stjärnhimlen vägen?

12.30 i Akvariehallen

Människor har i alla tider blickat upp mot stjärnorna, men i modern tid är det allt mer ovanligt. Numera är det svårt att få syn på några stjärnor. Varför är de borta? Och varför ska vi bry oss? Inspiration med Marie Rådbo, Astronom och författare. 

Musik i rymden

15.00 i foajén

Följ med Göteborgs Musikkår och barnkören Musikul på ett musikaliskt äventyr i rymden.

22 september

Rymdkapplöpningen och månlandningens betydelse

11.00 och 12.30 i foajén

Rymdkapplöpningen och månlandningen år 1969 var en viktig händelse som berörde och förändrade många liv. Samma sak gäller dagens ”rymdkapplöpning”, där flera privatägda bolag tävlar om att vara först med att skicka människor ut i rymden och mot Mars. Inspiration med Assiye Süer, Girls intech – Sweden.

Från rymden till Trollhättan

12.00–17.00 i The Hub 

Utforska rymdraketer och flygplan på nära håll med GKN Aerospace i VR. Kom och flyg med oss! 
Inspiration med Amanda Dalstam, Emelie Rönnbäck, Filip Jensen, Nina Nordberg och Wictor Dörrich från GKN.

GPS – mer än bara positionering

12.30 i Akvariehallen

Hur fungerar egentligen GPS, och kan det användas till något mer än att säga var du är? I detta föredrag kommer du få lära dig mer om hur vi bestämmer vår position på jorden med hjälp av satelliter i rymden. Du kommer också få veta hur vi kan använda GPS för att mäta både atmosfär och hav för att bidra till klimatforskningen. Inspiration med Joakim Strandberg från Chalmers.