Vinnare i Framtida transporter är Friskolan Kärna!

Publicerad: 2017-01-31
Bilder: Universeum

Switch är framtidens transportmedel. I alla fal om vi ska tro Friskolan Kärna, Trossen/Tampen, som är vinnare av Framtida transporter 2016! Ett stort grattis från Universeum och alla partners! 

I över fyra månader har det funderats, ritats, byggts, gjorts om och gjorts om igen. Över 600 elever i 23 klasser har visat på stor innovationsförmåga och kreativitet. Att utse en vinnare har inte varit ett lätt uppdrag för juryn. Hela åtta skolor låg i topp innan den slutgiltiga bedömningen. Men några bidrag utmärkte sig speciellt. Och vinnarna i årets framtida transporter har korats – Friskolan Kärna och deras Switch!

 

1:a pris: Vätgas och supraledare imponerade på juryn

ft_switch

Förstapris gick alltså till Friskolan Kärna Tampen/Trossen för deras Switch. Juryns motivering lyder:

”Framtidens fordon äger vi tillsammans. Med vätgas som bränsle och supraledande vägar svävar de fram under och ovan jord. Stora ytor frigörs, vilket ger många spännande möjligheter för framtiden. Det vinnande bidraget har visat på en väldesignad modell, en proffsig samspelt presentation och ett genomtänkt helhetskoncept. Vi bokar gärna en resa i appen, och vips så står det en Switch och väntar utanför dörren.”

 

2:a pris: Den Gröna vägen leder framåt

ft_gronavagen

Andrapriset i år gick till Victoriaskolan 8B för deras app Den gröna vägen. Juryns motivering lyder:

”En innovativ tjänst där användaren tränar sig i nya attityder och vanor. Med appen som verktyg är jag med och förändrar världen samtidigt som jag har roligt och mår bra. Förslaget har en potential att på ett kraftfullt sätt bidra till ett mer ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle. Att alla kan delta på sin nivå gör det möjligt för olika människor att mötas på den Gröna Vägen.”

 

Hederspriser

Hederspriser från några av tävlingens partners delades ut till bidrag som utmärk sig särskilt. Hogia, SJ, Chalmers och även Universeum delade ut hederspriser. Vinnarna var:

Hogias hederspris: Nya Påvelundsskolan 8K

Motivering:

”Vi gillar er lösning med kapslar för att hantera stadstrafiken i framtiden. Ni har tänkt på många olika aspekter av problemet, hur de ska laddas, olika storlekar för personer och gods, bokning via app med mera. Vi vill gärna åka i era kapslar i framtiden!”

 

Universeums hederspris: Friskolan i Kärna Knopen

Motivering:

”Klassen har använt naturen som förebild och modell för att lösa flera av dagens transportutmaningar. Ett hållbart sätt att resa.”

 

Chalmers hederspris: Johannebergsskolan Montessori

Motivering:

”Genom luft och vatten på fyra olika sätt. Ett spännande arbete som förbättrar och kompletterar dagens resmöjligheter. Kul att ni även tänkt på att skapa upplevelser för alla typer av resenärer. Att glida fram i en såpbubbleliknande Bubbleway lockar nog både gammal och ung. Ett kreativt och genomtänkt arbete!”

 

SJs hederspris: Kullavik Montessori 7A

Motivering:

”Er lösning med Clean Water Lines är mycket intressant. Ni använder er av nya material för att lösa ett gammalt problem – effektiva och miljövänliga transporter. Att djurlivet inte påverkas ser vi också som ett stort plus. Vi gillar att ni även har tänkt på hur man ska kunna boka sin transport.”

 

Ett stort tack till alla som deltagit i Framtida transporter och gjort den här dagen möjlig!