Vetenskapsfestivalen intar Universeum

Publicerad: 2019-04-03
Bilder: Universeum

Idag den 3 april intar Vetenskapsfestivalen Universeum! Välkommen att dyka ner i spännande föreläsningar och testa din egen hjärna!

 

Föreläsningarna handlar bland annat om ögats åldrande, smakträning för sinnet och huden som ditt sociala sinnesorgan. Dessutom får du möjlighet se 3D-modeller av hjärnor och lyssna på inspelningen av Målmedvetenskap, en podd om de 17 globala målen för hållbar utveckling.

 

Gissa hjärnan

Kl 13.00–17.45

Hur ser hjärnan egentligen ut? Kan man till exempel se på en hjärna om den har autism? Hur gammal den är? Om den tillhör en musikalartist? Eller ett geni? Kom och utforska 3D-printade modeller av en mängd unika individers hjärnor i naturlig storlek, och se om du kan gissa vilken hjärna som är vems!
Medverkande: Malin Björnsdotter, Med. Dr., N/A, Cerebia AB

 

Föreläsningar

Vad händer med ögat och synen när en blir gammal?

Kl 13.00—13.45

Föredrag om ögats åldrande och ögonsjukdomar som kan dyka upp när en blir äldre.

Medverkande: Madeleine Zetterberg, Professor/överläkare, Sektionen för klinisk neurovetenskap vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs universitet

Huden – ditt sociala sinnesorgan

Kl 14.00–14.45

Huden är det sinnesorgan som studerats allra minst. Lite märkligt kanske eftersom känseln är så betydelsefull för oss. Visste du till exempel att om spädbarn inte får beröring så utvecklas nervsystemet inte normalt? Och visste du att beröring genom hela livet är fantastiskt för våra relationer?

Medverkande: Helena Backlund Wasling, Medicine doktor i fysiologi, Göteborgs universitet

 

Sinnliga upplevelser och smakträning

Kl 15.00—15.45

”Hwar och en har sin smak.” Förutsättningarna för att alla människor ska uppleva en specifik maträtt som välsmakande är dåliga, och en av anledningarna till detta är smaksinnet. Lär dig mer om hur sinnet fungerar och hur vi kan anpassa för att göra livet mer.

Medverkande: Mia Prim, Senior lecturer, PhD Culinary Arts and Meal Science, Institutionen för kost och idrottsvetenskap, Göteborgs universitet

 

Sex i havet

Kl 16.00—16.45

Hur fortplantar sig djur och växter i havet? Jo, ”annorlunda” jämfört med oss människor. Blåstången parar sig endast vid fullmåne, ostronen är honor vartannat år och hanar däremellan. Den lilla gröna skedmasken har hanar som bestämmer sitt kön först när de hittat en hona att parasitera på

Medverkande: Kerstin Johannesson, Professor, Marin ekologi, Göteborgs universitet

 

Poddinspelning – Målmedvetenskap 

Kl 17.00–17.45

Målmedvetenskap är podden där forskare från Göteborgs universitet och Chalmers samtalar om forskning, samverkan och lösningar för att uppnå de 17 globala målen för hållbar utveckling.
I ett specialavsnitt med publik på Universeum, diskuteras teknikens betydelse för hållbar utveckling.

Medverkande: Maria Edström, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, Göteborgs universitet och Martin Hultman, Institutionen för teknikens ekonomi och organisation, Chalmers