Vetenskapsfestivalen 2021: Se vår livelabb Kul med koldioxid

Publicerad: 2021-04-28
Bilder: Universeum

Mellan 12 och 18 april hölls årets Vetenskapsfestival. Universeum deltog under onsdagen med en livelabb på tema Kul med koldioxid. Under en timme fick mellanstadieelever möta forskare och upptäcka kemi och koldioxidens egenskaper genom roliga experiment.

 

Andreas Tärnvind är till vardags pedagog på Universeum och var den som guidade eleverna under laborationerna.

 

Vad hoppas du att eleverna tog med sig från livelabbet? 

– Att kemi finns överallt och att kemi är väldigt roligt och spännande. Samtidigt hoppas jag att de förstår att kunskaper i kemi är väldigt viktiga, dels för att kunna ta hand om vår planet och oss som bor här, men också för att kunna fatta smarta och hållbara beslut.

 

Varför ska man lära sig mer om koldioxid?

– Koldioxid är en av de vanligaste gaserna som finns, både i atmosfären och i vår utandningsluft, och idag ser vi en ökning av mängden koldioxid i atmosfären. Det skapar stora klimatutmaningar. Förhoppningsvis finns det många smarta och uppfinningsrika barn i våra skolor som genom att lära sig om kemi och koldioxid kommer kunna ta fram hållbara lösningar på detta stora problem.

 

Vad är det häftigaste med koldioxid?

– Det allra häftigaste är förstås fotosyntesen, där växter producerar syre med hjälp av koldioxid, vatten och solljus. Det är livsviktigt för oss. Det är också väldigt kul att experimentera med koldioxid, speciellt när den är i fast form. Då kan man skapa både löddrande bubbelbomber och kemiska rökmaskiner.

 

Här kan du se livelabben: