Vättleskolan 5A vann DigIt 2019 med appen F&G

Publicerad: 2019-05-20
Bilder: Universeum

Idag hölls finalen för skolprojektet DigIt på Universeum. Efter hård kamp var det Vättleskolan 5A som tog hem förstapriset och blev 10 000 kronor rikare!

 

Uppdraget till Vättleskolan 5A stod Västra Götalandsregionen för: att komma på en digital lösning för hur vi kan få människor att äta mer frukt och grönt. Det ska klassens app F&G fixa genom att visa hur många gram frukt och grönsaker man har ätit och hur många gram man har kvar att
äta varje dag. Appen ger också information om det man stoppar i sig:

”Samtidigt som man håller koll på att se till man äter sina 500 gram per dag så kan man hitta information för varje frukt man äter. Man kan läsa information eller är man för trött och inte orkar läsa så kan man se på en video som förklarar fördelarna med grönsakerna. /…/ Man kan till och med scanna frukten eller grönsaken och få all information om det.”

Självklart innehåller appen också ett spel:

”Sist men inte minst självklart ska man kunna spela! I appen kan man tävla med andra medlemmar. En frukt quiz kan man säga, där man tävlar om hur mycket man själv kan om frukt och grönsaker. Spelet utgår på att man får se på en bild och får tre alternativ att gissa på! De som har flest rätt går vidare till final!”

Appen imponerade på juryn, som i hård konkurrens med andra smarta lösningar valde att tilldela Vättleskolan 5A förstapriset och en vinstcheck på 10 000 kronor med motiveringen:

”Ni har med stort engagemang dragit nytta av de starka drivkrafter som spelifiering ger. Genom att skapa en app som erbjuder mer än fakta har de skapat förutsättningar att locka fler användare, och bidrar på det sättet till bättre hälsa hos barn och unga.”

 


DigIt 2019 genomförs i samarbete med AllAgeHub, Business Region Göteborg, Chalmers, Ericsson, Getinge, Göteborgs Stad, Kinnarps, SOS Alarm, SWElife, TechNordic, Tripnet, Vitalis och Västra Götalandsregionen. Tillsammans presenterar vi möjligheter och skapar intresse för studier och arbete inom IT- och telekomsektorn, en bransch som bidrar till Sveriges tillväxt och en hållbar utveckling.