Universeum siktar mot rymden med akademi och näringsliv

Publicerad: 2019-09-14
Bilder: Universeum

Kunskap om rymden och rymdteknologi är avgörande för det moderna samhället. Nu lyfter Universeum, akademin och näringslivet betydelsen av forskning och innovationer på området för en hållbar framtid.

 

Sverige är ett av världens mest innovativa länder inom rymdteknologi och har genom internationella samarbeten legat långt fram i såväl rymdforskning som rymdindustri. Men kompetensförsörjningen behöver säkras för fortsatt tillväxt och innovationskraft. Rymdindustrin kan bidra till lösningar på många utmaningar i Sverige och världen – men inte utan skarpa hjärnor och flinka fingrar.

– Vår framtid är beroende av innovationer och det startar med god utbildning för alla. Fler behöver intressera sig för utbildning inom naturvetenskap och teknik, och då är rymden ett tacksamt tema. Det fascinerar både barn och vuxna, samtidigt som det spänner över såväl geografiska som kulturella gränser. Lika viktigt är det att lyfta hur rymdforskning och rymdindustrin hjälper till att bygga ett starkare och mer hållbart samhälle, säger Carina Halvord, VD på Universeum.

 

En kunskapssatsning för framtiden

Den nya utställningen Rymdresan är första upplevelseraketen om rymden och världen omkring oss. Med utställningen och programmen kopplade till den vill vi tillsammans med akademi och näringsliv öka kunskaperna om rymden och rymdteknologi, liksom rymdforskningens och rymdindustrins stora betydelse för det moderna samhället.

Rymdresan är ett resultat av samverkan med Chalmers och Göteborgs universitet samt samarbete med GKN Aerospace och RUAG Space. Och utan donationen från Hasselbladstiftelsen, som möjliggjorde utvecklingsarbetet, hade denna gemensamma resa ut i universum inte tagit fart.

 

 

Invigning med stjärnglans

När Rymdresan invigdes under fredagkvällen fick de dryga 150 gästerna både blicka bakåt mot historien och spana in i framtiden. Rymdminister Matilda Ernkrans deltog i ett av panelsamtalen, som bjöd på olika perspektiv på rymdfart, rymddata, rymdprogram och den unika planeten jorden. Det var också rymdministern som tillsammans med Moa Skan från Astronomisk ungdom tryckte på den röda knappen som avfyrade Rymdresan.

– Rymden är en källa till inspiration och fascination för många av oss och också en väg för unga att lockas in till naturvetenskapliga ämnen. Fler behöver studera naturvetenskap och inte minst fler tjejer. Rymdveckan och utställningen på Universeum är en väg som kan locka flera barn och unga att bli intresserade av rymden, kommenterade Matilda Ernkrans.

 

Matilda Ernkrans, Thomas Klein, Havs- och vattenmyndigheten och Assiye Süer, Girls in tech-Sweden, i panelsamtal.

 

Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum, Matilda Ernkrans och Carina Halvord i Rymdresan.