Universeum på scen på Stenastiftelsens 25-årsjubileum

Publicerad: 2021-12-13
Bilder: Universeum

Den 3 december firade Stenastiftelsen 25 år med gala på Göteborgs konserthus. Universeum var en av programpunkterna, då VD Carina Halvord och professor Anders Ynnerman presenterade vår satsning på ett publikt visualiseringslabb.

 

Det är Sten A Olsson Stiftelse för Forskning och Kultur som med en generös donation gjort det publika visualiseringslabbet på Universeum möjligt. Den 22 januari öppnar Vislab, men redan under galakvällen på konserthuset fick de nära 800 gästerna en exklusiv förhandsvisning.

Universeums VD Carina Halvord presenterade Vislab tillsammans med Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet och direktör för Visualiseringscenter C. Anders Ynnerman fördjupade sig särskilt i tre av labbets installationer. Publiken fick först följa med ut i rymden, med stopp på bland annat Mars och vid universums yttersta gräns. Därefter fick de utforska människans komplexa hjärna för att slutligen få en genomlysning av hur våra matvanor påverkar klimat och miljö – med Anders Ynnermans egen frukosttallrik som exempel.

Galakvällen bjöd på en rad framträdanden med årets och tidigare års kulturstipendiater. På GSOplay kan du fritt streama sändningen av galan till och med den 18 december.