Bilder: Universeum
Nu finns Mänsklighetens största nytta på Universeum, en vandringsutställning om Nobelprisbelönade arbeten och hur de gjort världen till en bättre plats. Bakom utställningen står Nobelprismuseet, som tillsammans med Universeum bjuder på spännande program under hösten. Först ut är en lärarkonferens den 1 september.
Nobelprismuseets nya turnerande koncept ska ge människor runt om i Sverige bättre tillgång till Nobelpriset och de upptäckter och verk som prisats genom åren. Universeum är första turnéstoppet av fyra. Det är Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur som möjliggjort stoppet i Göteborg genom en donation till Nobelprismuseet. Projektet kan genomföras tack vare stöd från Erling-Perssons Stiftelse, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse samt Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.
Utställningen dyker ner i Nobelprisbelönade arbeten under det gångna seklet och belyser hur de gjort världen till en bättre plats och berikat våra liv. Besökarna får lära sig mer om insatser som räddat liv, mättat mänskligheten, skyddat planeten och sammankopplat människor.
– Vandringsutställningen har mött skolklasser i Indien och besökare på vårt museum i Stockholm. Det känns väldigt roligt att den nu landat i Göteborg, säger Erika Lanner, chef på Nobelprismuseet.
Program under hösten
Själva Nobelpriset står också i fokus för de program som kommer att genomföras. Aktiviteterna genomsyras av den grundläggande idén om att människor kan göra världen bättre genom vetenskap, litteratur och fredsarbete.
Den 1 september är lärare från Göteborg och resten av Sverige välkomna till en digital lärarkonferens med spännande samtal om gener och genteknik samt hur vi idag kan påverka livets kod. Vad säger dagens forskning och vilka oanade möjligheter finns för framtiden? Vilka risker behöver vi vara uppmärksamma på? Det blir också samtal om människans plats i rymden. Vad vet vi – och vad kan vi veta – om hur universum kom till och hur det kommer utvecklas? Medverkar gör Nobelpristagaren Richard J. Roberts, professor Ulf Danielsson (via länk), Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist och författare, Marie Nyman, chef för svenska Gentekniknämnden, Per Olsson, forskare och lärare samt lektor Helena Danielsson Thorell.
Under hösten följer ett antal samtal och programpunkter för allmänheten i anslutning till utställningen. Program kommer presenteras på Universeums och Nobelprismuseets hemsidor.
Anmäl dig till lärarkonferensen
FAKTA: RICHARD J. ROBERTS
Richard J. Roberts fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1993 för upptäckten av hur en och samma gen kan ge upphov till flera olika proteiner. Roberts har även arbetat aktivt med att förmedla vad genmodifierade växter är och hur de kan bidra med för att försörja mänskligheten med föda. Han är också mycket engagerad i mänskliga rättigheter och samlar pristagare i olika initiativ för att lyfta frågor och för att använda kraften hos Nobelpristagarna i att få folk att lyssna.
Mänsklighetens största hittar du på plan 4. Utställningen står på Universeum till januari 2022.