Universeum bygger ut – och upp!

Publicerad: 2019-07-09
Bilder: Universeum

December 2021 ska Universeums visualiseringsdom och publika visualiseringslabb stå klara. Här ska vetenskap förklaras och utforskas så att det känns i magen, kittlar längs nervbanorna och fastnar i huvudet. Planerad byggstart är juni 2020.

 

Det behövs fler kvadratmeter för att ge utrymme till Universeums förstärkning av teknik och matematik samt storsatsning på digitalisering, med fokus på visualisering och artificiell intelligens. Därför expanderar vi med en utbyggnad mot söder och en sfär högst upp ovanpå taket. Allt är ritat av arkitekt Gert Wingårdh, upphovsman till originalbyggnaden och till den nya visualiseringsdomen.

 

 

Världsunikt visualiseringslabb

Längst upp i utbyggnaden mot söder tar det nya visualiseringslabbet plats. Universeum är först i världen med att bygga ett publikt visualiseringslabb, där människor kommer få utforska och förstå vetenskaplig data med hjälp av den allra senaste visualiseringstekniken.

Labbet möjliggörs genom en donation på 50 miljoner kronor från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur och utvecklas i nära samverkan med Visualiseringscenter C i Norrköping och professor Anders Ynnerman, direktör för Visualiseringscenter C och professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet.

 

Visualiseringsdom i vetenskaplig framkant

Den stora sfären, 26,4 meter i diameter, ska rymma den nya visualiseringsdomen. Projektioner på den invändiga, krökta ytan kommer omge och omsluta betraktaren. Det är visualiseringsteknik i absolut världsklass, utvecklad i Norrköping under ledning av Anders Ynnerman.

Tekniken och den digitala produktionerna möjliggörs genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. 2017, i samband med att stiftelsen fyllde 100 år, fick fem svenska science centers sammanlagt 150 miljoner kronor för projektet. Den nationella satsningen går under namnet Wisdome (Wallenberg Immersive Science Communication Dome) och omfattar Visualiseringscenter C i Norrköping, Umevatoriet i Umeå, Science Center Malmö Museer, Tekniska Museet i Stockholm och Universeum i Göteborg.

 

Ett hållbart hus

Universeum, ritat av Gert Wingårdh, började byggas 1999 och öppnade 2001. Det är en klimatsmart byggnad, byggd mot berget vid Korsvägen med synliga klippor innanför dess väggar och en imponerande utsikt över Göteborg. Samma år som huset stod klart röstades det fram till Sveriges mest älskade samtida byggnad.

Byggnaden är i stora stycken utförd i trä och belönades med Träpriset 2004. Det stora taket över regnskogen är optimalt orienterat mot solen för att skörda solenergi året runt. Dessutom utnyttjar byggnaden naturkrafterna för sin ventilation genom självdrag. Stora delar av den går att demontera och återanvända.

– Trä framstår alltmer som det klimatsmarta byggmaterialet. I Universeums utbyggnad förekommer det på nya och innovativa sätt. Mest spännande blir det att se hur själva sfären, visualiseringsdomen, formas av månghörningar, säger Gert Wingårdh.

 

 

Hållbart byggande för en hållbar värld

Med den nya sfären svävandes på toppen av Universeum, tillsammans med den banbrytande teknik den ska rymma, så sätter Universeum ett nytt landmärke – inte bara i Göteborg utan i Sverige.

– Universeum är den perfekta arenan för att utforska nya lösningar. Vi vill ta hållbarhet till en ny nivå, säger Gert Wingårdh.