Tocotukanen Georgina får sällskap av ny hane

Publicerad: 2018-09-21
Bilder: Universeum

Nya tocotukaner har flyttat in på Universeum! Idag släpptes Georgina ut i Regnskogen på plan 4 tillsammans med sin nya hane. I och med det håller Universeum totalt fyra tocotukaner.

Tocotukanen är den största av alla tukanfåglar och kanske mest igenkänd för sina stora, färggranna näbb. Den använder fågeln till allt från födosök och reglering av kroppstemperatur till parningsspel.

I regnskogen på Universeum finns hela tre olika tukanarter. Två  av dem, varav tocotukanen är den ena, ingår i större bevarandeprojekt. Dessa syftar till att skydda arterna från utrotning genom att hålla stödpopulationer i djurparker. Tukanfamiljens utbredning sträcker sig idag från Mexico ner över hela Sydamerikas tropiker. Tocotukanen är ännu inte listad som utrotningshotad men går en osäker framtid till mötes. Dess naturliga livsmiljö försvinner när regnskogar avverkas. Det förändrar förutsättningarna för djuren och i värsta fall leder det till så kallad habitatförlust. Om tocotukanens livsmiljö helt försvinner, då gör arten detsamma.

 

Tocotukanerna på Universeum – en engagerande kärlekshistoria

Tocotukanerna på Universeum har en alldeles särskild historia som får berättas om och om igen. Big George fick våren 2014 sällskap av honan Georgina och de två fåglarna fattade snabbt tycke för varandra. Paret gjorde sig sedan vida kända när stora delar av svenska folket engagerade sig i sökandet efter Georgina efter att hon olyckligt stals från Universeum bara några månader senare. Historien fick ett lyckligt slut när Georgina återförenades med sin Big George efter en månad på villovägar och ytterligare en i karantän. Våren 2017 lämnade Big George världen efter en kort tids sjukdom.

Sedan dess har Universeum, genom artens stambokhållare, sökt en ny partner till Universeum. Och nu har inte bara en hane flyttat in, utan hela tre nya tocotukaner – en hane som ska bilda par med Georgina samt ytterligare en hona och hane. Universeum håller därmed totalt fyra tocotukaner, ett välkommet och efterlängtat inslag i regnskogen.

– Nu hoppas vi att de ska fatta tycke för varandra och att paren vill häcka. Vår förhoppning är att tocotukanerna får ungar i framtiden,  säger Daniel Iglesias, djurvårdare på Universeum.


Läs mer om Universeums bevarandearbete.