Skogen som integrationsverktyg

Publicerad: 2017-05-11
Bilder: Universeum

I onsdags avgjordes tävlingen Älska Skog på Universeum. Vinnare blev Kalvhagsskolan 1 från Styrsö som marknadsförde den svenska skogen med glädje, värme och gemenskap. Grattis!

 

Över 450 elever i årskurs 5 och 6 kom till finalen av Älska Skog på Universeum under onsdagen. Juryn fick sannerligen en svår uppgift att utse en vinnare bland de 17 bidrag kom in. Uppdraget var att marknadsföra den svenska skogen till antingen stadsbor eller nysvenskar som av som av olika anledningar inte besöker skogen. Många klasser tog uppdraget ett steg till och såg den svenska skogen som ett integrationsverktyg och en plattform för att skapa delaktighet och gemenskap. De som lyckades allra bäst var alltså Kalvhagsskolan som vann 10 000 kronor till klasskassan och en övernattning på Universeum.

 

Vinnare: Kalvhagskolan 1

Juryns motivering:

Ni lyckas på ett glädjefyllt sätt presentera intressant fakta om den svenska skogen. Samtidigt belyser ni de härliga känslor och upplevelser som ett besök i skogen kan innebära. Ni anpassar er efter målgruppen genom att ni använder ett enkelt språk och er film har ett fint samspel mellan bild och text. Ett stort grattis!

 

Andra pris: Vittra Kronhusparken 6A

Juryns motivering:

På ett lekfullt sätt visar ni att skogen är fantastisk och att den är till för ALLA. Ni lyfter fram flera av skogens fördelar, inte minst hur den kan hjälpa människor att känna delaktighet och gemenskap. Att ni valt att texta berättarrösten på engelska tyder på att ni tänkt på er målgrupp. Mycket bra jobbat!

Under finaldagen satte tävlingens samarbetspartners upp olika stationer runt om i huset där eleverna kunde utforska skogen vidare. Svenska FSC, Sveaskog, Södra skogsägarna, Svenska kyrkan, Göteborgs miljövetenskapliga centrum och Skogssällskapet är partners till Älska Skog.