Seb söker kärleken i Danmark

Publicerad: 2017-07-17
Bilder: Universeum

Sebrahajen Seb har blivit könsmogen! Idag flyttar han därför till Den Blå Planet i Danmark. Där finns två sebrahajhonor som längtar efter sällskap, och på sikt kan det kanske bli hajyngel.

Det har blivit dags för sebrahajshanen Seb att flytta hemifrån då han har blivit könsmogen. Han kom till Universeum som juvenil den 3 april 2012. Juvenil är en biologisk term som betyder att djuret inte är könsmoget ännu.

Seb är en sebrahaj (Stegostoma fasciatum). Han har levt i Universeums oceantank i över fem år. Här har han haft en viktig uppgift: Att bidra till den biologiska mångfalden i akvariet och visa Universeums besökare hur viktigt det är att vi värnar om både djuren och deras livsmiljöer i världshaven.

Men nu är det alltså dags för Seb att söka kärleken på annat håll då han har blivit könsmogen. För djur som är med i bevarandeprojekt finns oftast en stambok och en stambokshållare som ser till att djuren paras ihop med lämpliga partners för att exempelvis undvika inavel. Stambokhållaren för sebrahajar, Silvia Lavorano i organisationen EAZA, har rekommenderat Den Blå Planet som nytt hem för Seb. Här finns två honor av samma art och goda möjligheter till ett fortsatt bevarandearbete nu och i framtiden.