Sågfisken har fått ett nytt hem

Publicerad: 2019-06-20
Bilder: Universeum

I måndags vinkade vi hej då till sågfisken som levt på Universeum sedan 2001. Nytt hem är akvariet Océanografic i Valencia, Spanien.

 

Flytten är en del av det bevarandeprojekt sågfiskhonan tillhör. Det har som mål att fler sågfiskar ska födas inom djurparker och akvarier – allt för att skydda den starkt hotade arten från utrotning. Sågfisk kategoriseras som akut hotad av International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN), den internationella naturvårdsorganisationen. Av alla broskfiskar är sågfisk den mest hotade familjen.

Därför är det viktigt att det föds nya sågfiskar. Sågfiskar i djurparker och akvarier fungerar nämligen som en resurspopulation. Dessa djur kan förstärka sågfiskpopulationen i naturen – eller garantera att arten finns kvar om den helt skulle försvinna där.

Att para sig, föda ungar och ta hand om dem är dessutom ett naturligt och grundläggande behov som ger djuren ett aktivt och rikt liv. Så att flytta till ett större akvarium var också viktigt för just denna sågfiskhona.

– På Universeum har vi inte plats för två sågfiskar. Därför har vi i flera år sökt efter en lösning som innebär att sågfiskhonan får ett nytt hem i ett större akvarium som hon kan dela med en hane. Äntligen har vi fått en sådan lösning på plats och vi är väldigt glada över att hon nu kan bidra till artens överlevnad, inte bara genom sin egen existens utan också genom att på sikt para sig och få ungar, berättade Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum, när transporten lämnade Universeum runt lunchtid i måndags.

Nu simmar sågfiskhonan i ett av Océanografics akvarium. Hon mår bra och upptäcker nu sitt nya hem. Hälsa gärna på om du besöker Valencia!