Rymdresan äntligen öppen!

Publicerad: 2019-09-14
Bilder: Universeum

Idag öppnar Rymdresan, Universeums nyaste utställning. Här får du prova på hur astronauter sover och går på toaletten, utforska Mars, landa en månlandare på månen och mycket mer.

 

I Universeums tredje rymdutställning får du möjlighet att nörda ner dig i rymden på riktigt. Här hittar du till exempel en replika av den berömda Hasselbladkameran som fick följa med på månlandningen 1969 och som sedan blev Sveriges första satellit.

 

Psst! Mellan den 14 och 22 september firar vi att det var 50 år sedan jordbor första gången landade på månen. Under denna vecka har vi över 40 olika aktiviteter i vårt hus som du inte får missa! Läs mer på sidan Rymdveckan.

 

Kan Universeum cykla till månen?

Jorden och månen ligger relativt nära varandra om man jämför med andra himlakroppar. För ljuset tar det cirka 1,3 sekunder att färdas från jorden till månen, men om vi människor ska ta oss till närmsta himlakropp behöver vi färdas i cirka tre dygn med en rymdfarkost för att komma fram. Men hur lång tid skulle det ta för oss att cykla dit? Nu kan du hjälpa oss att trampa till månen så att vi får veta svaret på denna stora fråga!

 

 

Massor av nyheter på programmet 

Hur lång tid tar det att åka till Mars och kommer vi att kunna kommunicera med jorden när vi väl är där? Detta tar vi reda på i vår spännande marsexpedition. Du kan också ge dig ut på en svindlande resa bland stjärnor och planeter i Galaxresan. Och vem vet, du kanske kommer så långt som universums ände. Om nu universum har ett slut?

Ta en noga titt i programmet för få koll på alla aktiviteter och tider i Rymdresan!

 

Rymdresan har premiär lördagen den 14 september. Du hittar utställningen på plan 4.