Rymdforskning debatteras i Teknoteket

Publicerad: 2016-08-15
Bilder: Universeum

Den 10 september håller Europiska rymdorganisationen ESA en unik medborgardialog på Universeum. En heldag där framtiden för europeisk rymdforskning ska diskuteras och debatteras. Och just du kan vara med och påverka.

 

Vad är rymdforskning? Vilket syfta ska den ha? Och för vem? Nu ska medborgare från hela Europa vara med och påverka europeisk rymdforskning för första gången i stor skala. Det är en unik medborgardialog som kommer pågå samtidigt i 22 länder där över 2000 européer får säga sitt. Och i Sverige kommer evenemanget hållas på Universeum i Göteborg.

– Det är kul att få vara med och arrangera en stor händelse som i förlängningen kommer påverka Europas befolkning i fler år framåt, säger Eric Edblad, marknadschef på Universeum  

Medborgardialogen kommer att vara ett heldagsmöte öga mot öga med 100 medborgare i varje land. För att delta behövs inga förkunskaper om rymden då målet är att få reda på hur vanliga medborgare ser på rymden och rymdforskning. Under dagen kommer deltagarna att få information om ESA:s uppdrag samt arbetet som pågår nu. Sedan ska deltagarna diskutera frågor som rör bland annat klimat, säkerhet, meteorlogiska förutsägelser  och mycket annat med anknytning till rymdforskning, i små grupper. Resultaten skickas direkt till ESA och generaldirektören Jan Woerner.

 

Medborgardialogen hålls i Teknoteket på plan 3 lördagen den 10 september 9.00–16.30.

 

Om ESA

ESA grundades 1975 och har idag 22 medlemsstater. Målsättningen för ESA är att i fredliga syften kunna utveckla rymdteknik för både forskningssyfte så väl som för befolkningen i Europa. Inom ESA kan medlemsländerna tillsammans utnyttja och utforska rymden på ett sätt som annars skulle vara omöjligt för enskilda nationer.

Lär mer om medborgardialogen och ESA