Nya apor firar midsommar i regnskogen

Publicerad: 2017-06-21
Bilder: Universeum

Regnskogen på Universeum har fått nya invånare. Goeldisaporna Abuna och Arinos har flyttat in och välkomnats med en midsommarbuffé dagen till ära. Förhoppningen är att paret på sikt ska få ungar och bidra till artens fortlevnad i det vilda.

Igår släpptes Goeldisaporna Abuna och Arinos ut i sitt nya hem Universeums regnskog. Efter en lite trevande start kände de sig snart som hemma och började utforska det stora hägnet. Ute i regnskogen hade djurvårdarna dukat upp en midsommarbuffé med sill, potatis och ägg framför midsommarstången.

– Det kan verka lite märkligt att ha midsommarfirande för aporna, men det som är en kul grej för våra gäster är samtidigt viktig miljöberikning för djuren, säger Daniel Iglesias, djurvårdare och ansvarig för däggdjur på Universeum.

Miljöberikning innebär till exempel att man förändrar livsmiljön, så som nya strukturer, dofter eller ljud, för att stimulera djuren. Att gömma mat är också en form av miljöberikning. Det är nyttigt för djuren att leta och jobba för sin föda – precis som i det vilda.

 

En hotad art

De nya Goeldisaporna är en hona och en hane födda 2013. De kom från Frankrike till Universeum tidigare i våras och har sedan dess suttit i karantän. När de nu har släppts ihop är förhoppningen att de ska fatta tycke för varandra. Och det verkar redan som att något är på gång.

– Efter ungefär femton sekunder tillsammans i bakutrymmet började Arinos och Abuna att para sig. Det återstår att se om det blir någon unge, men oavsett vilket så är deras parningsiver tecken på att de trivs och mår bra, säger Daniel Iglesias.

I det vilda lever Goeldisapan i Amazonas tropiska skogar. Dock är arten hotad då stora arealer regnskog skövlas och bränns. Det leder till att deras naturliga livsmiljö försvinner. Goeldisaporna på Universeum ingår i ett globalt projekt för att bevara arten. Det långsiktiga målet är att återinföra Goeldisapor från djurparker i återställda, skyddade regnskogsområden i Sydamerika.