Ny siluett när visualiseringsdomen tar form

Publicerad: 2021-12-08
Bilder: Universeum

Ingen dag är den andra lik. I alla fall inte på Universeum. Nya våningsplan tillkommer, befintliga byggs ut. Här kan du läsa mer om de byggprojekt som pågår i huset.

 

Om du tar en promenad runt Korsvägen just nu kommer du som regelbunden besökare snabbt märka att omgivningen har förändrats. Lisebergs tinnar och torn står stadiga men har fått sällskap av en närmast fågelboliknande träkonstruktion. Äntligen har vår nya visualiseringsdom börjat ta form och det med råge. Utöver domen händer det flera saker i och runt huset. Här är några av byggprojektets många delar.

  1. Domen. Plattan är gjuten och stommarna har börjat resas. Redan nu har Universeum fått en ny siluett. Bygget av domen är uppdelat i två parallella processer. Dels uppåt där själva dombyggnaden börjar resas, men också nedåt på marknivå där sprängningsarbete pågår. Den tidigare diagonalhissen har tagits ur bruk för gott och kommer istället ersättas av två nya hissar. För att hisschakten ska hamna på rätt nivå behöver marken sänkas.

    Domens väggar kläs i cederspån.

  2. Interiör – check! Det intensiva arbetet med att färdigställa ny restaurang, butik och foajé är nu färdigt. Universeums senaste satsning på de allra yngsta, Miniverseum, är också invigt. Den sista finputsningen av byggnadens insida sker på terrassen där nya Vislab snart ska öppna. Under första kvartalet av 2022 beräknas arbetet vara helt färdigt.

  3. Det byggs uppåt – men också utåt. Nya mötesrum och en utbyggnad mot domen innebär att huset får fler kvadratmeter i omkrets. De senaste veckorna har arbetet med att täta tak och lägga ny trall slutförts.

    Nya Korsvägen.


  4. Nytt skal. I tre etapper kommer Universeums fasad att få en uppfräschning. Just nu plockas gammal panel ner och fasaden bilas, därefter ska nya lister komma på plats.