Nu växer nya utställningen om hälsa fram

Publicerad: 2022-02-03
Bilder: Universeum

Ett spel om immunförsvaret och en klättervägg av lymfkörtlar. Men äventyret börjar på ett oväntat vis: in genom näsan. Första etappen av den nya hälsa-utställningen har inriktning mot astma- och allergi och lyfter kunskap om människokroppen på ett interaktivt och lekfullt vis. 

 

Sedan 2015 har Universeums besökare kunnat djupdyka i fakta om kropp och knopp. Med flera stationer som på olika vis utmanat vår styrka, uthållighet och snabbhet har Hälsa varit en populär utställning. Nu fortsätter upplevelsen under delvis nytt tema. Sommaren 2022 öppnar första delen och här står astma och allergi i fokus.

Vad kommer man kunna uppleva? 

– Du börjar med att ta dig in i utställningen genom två olika vägar, antingen en konstgjord näsa eller en mun. Efter det tar du dig vidare genom luft- eller matstrupen. På vägen finns det olika utmaningar och information att ta sig an, bland annat kommer man kunna uppleva hur det är att få ett astmaanfall och svara på frågor som vilka molekyler kroppen behöver för att må bra, berättar Viktoria Hurtig som är projektledare. 

Längre in blandas interaktiva fakta med experiment och spel. Här kommer man kunna lära sig mer om medicinhistoria, vilka kvinnliga forskare som har funnits och vad som triggar immunförsvaret.

Glädjande nog är den tidigare hälsa-utställningen inte helt utraderad. Tre befintliga stationer kommer att få följa med in i den nya miljön.
–  En del stationer fortsätter att uppfylla sitt syfte, som träningsstången där du kan testa din uthållighet och klätterväggen. Där kommer du nu kunna klättra på lymfkörtlar utifrån två olika svårighetsgrader. Det stora pusslet kommer också att få stanna men med vissa justeringar. Själva aktiviteten är densamma men kommer till viss del uppdateras efter det nya temat. 

När nyöppningen sker är det den första fasen av tre. På sikt kommer utställningen utökas med fler roliga och kluriga utmaningar.
– Vårt mål är att till slut väva ihop hela kroppen från hjärnan till tårna och allt däremellan. Nu har vi fullt fokus på första delen som vi ser fram emot, avslutar Viktoria Hurtig. 

________

Satsningen stöds av Herman Kreftings Stiftelse och utvecklas tillsammans med Krefting Research Center.